Svårare få hjälp för funktionshindrade Foto: Arkiv

Assistenter jobbade dubbel tid

Uppdaterad
Publicerad

Personliga assistenter på Humana assistans i Malmö jobbade dubbelt så mycket som de skulle. Nu ska ett nytt datasystem hjälpa företaget att skärpa kontrollen.

Det var Försäkringskassan som slog larm till Arbetsmiljöverket sedan assistenterna rapporterat in sin arbetstid dit. Då hade några av de personliga assistenterna jobbat nästan 400 timmar i månaden. Det ska jämföras med normal arbetstid som ligger på 160 timmar.

Enligt Humana rör det sig om 4-5 personer som alla har det gemensamt att de är anställda för att vårda en anhörig.

– De har ett lite generösare avtal som gör att de kan jobba 48 timmar i veckan, säger Kjell Brostedt som är HR-chef på Humana assistans.

– Men givetvis ska vi ändå se till att de har rimliga arbetstider.

Undersöker orsaker

Varför det blivit så här Kjell Brostedt inte svara på.

– Vi ska undersöka om det är så att någon varit iväg på någon resa och om det är därför det blivit så många timmar, säger han.

– En annan möjlighet är att det varit svårt att få fram andra assistenter som kan ersätta. Det ska vi också undersöka.

Noggrannare kontroll

Humana ska nu satsa på ett nytt datasystem som slår larm när antalet arbetade timmar blir för många.

– Vi har lovat Arbetsmiljöverket att vi ska ha en mer noggrann kontroll så att det här inte händer igen, säger Kjell Brostedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.