Åtalas för överfall på gångbro

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man åtalas för grov misshandel efter det uppmärlksammade överfallet på en gångbro i Malmö i höstas.

Överfallet ägde rum på en gångbro i Hyllie i Malmö i höstas. En 32-årig man och hans drygt ett år gamle son blev angipna av ett gäng ungdomar.

Misshandeln har under utredningen betecknats som ett hatbrott. 32-åringen, som har svart hudfärg, har sagt att överfallet kopplades till rasistiska tillmälen.

Misshandel på gångbro

Men åklagaren anger inga motiv till gärningen.

– Hatbrott är per definition inget brott utan en straffskärpningsregel och det måste finnas bevisning. För det första att det varit en kränkning och för  det andra att det var motivet för brottet. Vi har inte kommit hela vägen i den biten, säger Neela Frisell till SVT.

Enligt åtalet ska 21-åringen ha utdelat sparkar mot pappan. Han ska också, inför ögon på sonen, ha lyft mannen över broräcket och försökt bända loss hans händer för att få honom att falla.

–Vi har fem-sex vittnen som sett hela eller delar av händelseförloppet, och några av dem har identifierat den man som nu åtalas, säger Neela Frisell.

Polisutredningen har dragit ut på tiden eftersom det inledningsvis var svårt att få vittnen att ställa upp. Detta trots att mängder av folk befann sig på platsen.

–Det har varit svårt att få vittnen att ge sig till känna och kunna höras. Polisen  ser en massa personer på plats som verkar ha sett händelsen men när de väl hörs så vill de inte prata. Det är svårt att spekulera i orsaken men rädsla kan vara en bidragande orsak.

Enligt vittnesuppgifter har flera personer deltagit i misshandeln men dagens åtal gäller alltså bara för en 21-årig man.

Enligt åklagaren har gärningsmännen visat ”särskild hänsynslöshet eller råhet.

21-åringen nekar till överfallet, han uppger att han vid tidpunkten befann sig i sin bostad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på gångbro

Mer i ämnet