Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nico Miselli om polisens åtgärder efter åtalet om dataintrång av polisens övervakningskameror. Foto: Firas Razak

Åtalad polisanställd missbrukade övervakningskameror: ”Allvarligt att vårt förtroende påverkas”

Publicerad

En tidigare polisanställd i Malmö har åtalats för att ha utnyttjat polisens övervakningssystem. Nu ska polisen vidta åtgärder för att minska risken för att något liknande ska hända igen.

Mannen hade stämt träff med en minderårig pojke som han chattat med i sexuellt syfte. Enligt åtalet har mannen använt polisens övervakningssystem för att se vem som skulle komma till träffen. Han åtalas för grovt dataintrång och tjänstefel.

– Det är allvarligt att man använder polisens övervakningssystem för att begå egna brott. Vi upprättade en anmälan så fort det kom till vår kännedom, Nico Miselli, chef för utredningsenheten i Region Syd.

Ökad kontroll av polisanställda

En ökad kontroll över de som använder plattformarna och diskussioner om hur övervakningssystemet ska användas som ett arbetsverktyg är några av åtgärderna som polisen kommer vidta.

– Det är ju allvarligt att förtroendet till polisen påverkas. Övervakningskamerorna är ju till för att öka tryggheten, säger Nico Miselli.

Den tidigare polisanställde mannen kommer inte åtalas för kontakt med minderårig i sexuellt syfte. Detta eftersom mannen hade chattat med en vuxen som utgav sig för att vara ett barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.