Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En man i Malmö åtalas för att ha utsatt 41 barn för grova sexuella övergrepp. De utsatta bor i länder som Irland, USA och Australien. Arkivbild Foto: Naina Helén Jåma/TT

Malmöbo åtalas för övergrepp mot flera barn utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Han är redan dömd för 125 sexuella övergrepp mot nio svenska barn över internet.

Nu åtalas en 28-årig Malmöbo för 185 liknande brott mot 41 barn spridda över hela världen.

– Barnen som gärningsmannen har hotat och tvingat mår väldigt dåligt av det här, säger åklagaren Adrien Combier-Hogg.

Svensk polis slog till mot mannen i december 2019 och sedan dess har han suttit häktad.

I hans dator hittade utredarna en stor mängd filmer och bilder med egenproducerat övergreppsmaterial med barn. Totalt ska det röra sig om drygt 140 timmar av misstänkt övergreppsmaterial och runt 120 barn misstänks ha blivit utsatta. De flesta offer finns utomlands.

Dömd i hovrätten

Mannen dömdes nyligen i hovrätten för sammanlagt 125 brott mot nio offer boende i Sverige till 8,5 års fängelse.

Nu åtalas han för brott begångna mot offer boende utanför Sverige. Åtalet omfattar 41 målsägande, nästan alla är barn. Det handlar om brott där mannen ska ha förmått barnen till bland annat sexuell posering eller att utföra sexuella handlingar på sig själva.

– I vissa fall har han lyckats få de här barnen att göra det här genom att smickra dem och utge sig för att vara en jämnårig pojke. Eller så har han hotat dem och tvingat dem på olika sätt, säger kammaråklagaren Adrien Combier-Hogg.

Mannen åtalas för bland annat grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.

De utsatta bor i Danmark, Estland, Storbritannien, Irland, Tyskland, USA, Ryssland, Argentina, Australien och Belgien. Övergreppen ska främst ha skett på plattformar som Snapchat, Skype, Discord och Omegle.

”Kommer få lägre straff den här gången”

Rättegången beräknas ta tre månader. Eftersom de flesta offer finns utomlands kommer deras förhör, som är gjord av lokala myndigheter i deras hemländer, att spelas upp i tingsrätten.

Men åklagare Adrien Combier-Hogg tror inte att 28-åringen kommer att kunna dömas till högre straff än det han redan har dömts för i hovrätten.

Anledningen är asperationsprincipen, även kallad straffrabatt, som gör att straffet reduceras ju fler brott en gärningsman har begått.

– Nu har han redan dömts till 8,5 års fängelse och en sak är klar, straffet för den här delen kommer att vara klart lägre även om han nu åtalas för många fler brott med många fler målsäganden, säger han.

Den åtalade mannen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer