Se Hashem Ahmed Mohamed Ali berätta i klippet om lägenheten. Foto: Privat/Firas Razak

Från mögelkaos till ljust och fräscht – lägenheten på Rosengård blev rikskänd

Uppdaterad
Publicerad

Han förlorade hyreskontraktet eftersom lägenheten var täckt av mögel. Nu har lägenheten renoverats och hyresgästen har fått tillbaka lägenhetsnycklarna – i väntan på att målet ska avgöras.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om hur fukt och mögel totalförstörde en lägenhet i Rosengård, en artikel som lästs över 300 000 gånger.

Hyresgästen hade varit bortrest i tio månader och möttes av svart mögel som täckte väggar och tak när han kom hem.

– Det var en stor chock. Jag förstod inte vad som har hänt i lägenheten. Då ringde jag direkt till hyresvärden och anmälde skadan, berättar hyresgästen Hashem Ahmed Mohamed Ali.

Förlorade lägenheten

Han förlorade sitt hyreskontrakt efter en dom i hyresnämnden. Nu är möglet borta och lägenheten renoverad. Och Hashem Ahmed Mohamed Ali har fått flytta tillbaka – åtminstone tillfälligt.

– Hyresgästens advokat har överklagat hyresnämndens beslut så därför fick han tillbaka nycklarna. Han får bo kvar i lägenheten till slutliga domen kommer från hovrätten, säger Jenny Tebäck, kommunikationschef på Rosengård fastigheter.

”Aldrig resa mer”

Hashem Ahmed Mohamed Ali kan inte se någon förklaring till att lägenheten blev så kraftigt mögelskadad under hans bortavaro.

– Jag ska aldrig mer resa bort, säger han om sitt eget ansvar.

Han hoppas nu att högre instans ska döma till hans fördel så att han får behålla lägenheten permanent. Domen kommer i början av november.

I videon kan du se hur lägenheten såg ut när Hashem kom tillbaka – och hur den ser ut idag.

Sedan denna artikel publicerades har domen fallit. Svea Hovrätt fastslår bland annat att lägenheten har vanvårdats. Hashem blir därför skyldig att genast flytta från lägenheten – läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.