Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Bengt Arne Nordahl och Berit Danielsson känner sig inte så oroliga över elpriset eftersom de har flyttat från en stor villa till en mindre lägenhet. Hör mer i videoklippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Augusti blev den dyraste elmånaden någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Över en krona mer per kilowattimme eller 38 procent dyrare än det tidigare rekordet. Augusti blev den dyraste elmånaden i södra Sverige någonsin – hittills.

I elområde 4 ingår bland annat Skåne, Blekinge, Kronoberg, samt delar av Kalmar län, Jönköpigs län och Hallands län. För en Skånekonsument landar snittpriset på 4:70 kronor per kWh, inklusive allt.

Motsvarande konsumentpris i den tidigare rekordmånaden december 2021 var 3:40 kronor. I norra Norrland blir motsvarande augustipris 1:28 kronor/kWh.

Men kommande månader lär bli desto dyrare. Pris, och även förbrukning, väntas stiga när kylan kommer. Det visar prissättningen på elmarknaden inför vintern.

– Inte mycket talar för att det blir billigare, snarare tvärtom, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel till TT.

Underhåll bidragande till höga priser

Faktorerna är kända vid det här laget, överföringsproblem av el inom Sverige, och skyhöga gaspriser som direkt påverkar elpriset på kontinenten och smittar prisbilden i södra Sverige.

Augusti var också extra påverkat av diverse underhåll.

– Både underhåll av elsystemet och kärnkraften, vilket bidragit extra till att elen blivit inlåst i norr, säger Björnson.

Har 17 grader i lägenheten

Jimmy Larsson i Landskrona berättar att han inte har mer än 17-18 grader i sin lägenhet och kan ha uppemot 50 stearinljus tända, bara i vardagsrummet.

– Jag behöver inte varmare. Jag har inte öppna fönster för mycket för att inte släppa ut värmen, säger han.

Paret Bengt Arne Nordahl och Berit Danielsson flyttade från ett stort hus till lägenhet för några år sen.

– Det kan ha varit vår räddning, säger Bengt Arne Nordahl.

Så dyrt blir det att köra olika hushållsprodukter

Det är skillnad på effekt (mäts i watt) och energi (mäts i watt multiplicerat med tid =wattimmar). En kilowattimme, som i augusti alltså inklusive skatter och nätavgift kostade mellan 1:28 i norr och 4:70 kr i söder, räcker till att driva:

1 kvm golvvärme, 8 timmar

Luftkonditionering, 1 timme

Bastu (6000 W), 10 minuter

Dammsugare, 1,4 timmar

Elvisp (500 W), 2 timmar

Frys, klass A++, 32 timmar

Glödlampa 40 W, 25 timmar

Hårtork (2200 W), 27 minuter

Induktionshäll (maxeffekt 7350 W), 8 minuter

Infravärme (1800 W), 30 minuter

Kylskåp, klass A++, 75 timmar

Ladda smartphone, 200 timmar

Motorvärmare, 1,5 timme

Torktumlare, klass B, femtedels torkning

Tvättmaskin 40°, 1-2 tvättar

Ugn, 75 minuter

Källa: Mälarenergi/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.