Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Revingeby har översvämningen gjort att avloppet inte går att använda. Nu får de boende portabla toaletter och tillgång till Killebäckskolans duschar. Foto: Johan Dernelius / SVT

Avloppet överbelastat efter översvämningar – portabla toaletter ställs ut i Revinge

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna fortsätter skapa problem i Skåne. I Revinge ställs portabla toaletter ut och Killebäckshallen öppnas upp för att erbjuda offentliga duschar – och boende uppmanas hjälpa till.

Avloppssystemet i Revinge i Lunds kommun överbelastades på lördagen. Nu står Killebäckshallen öppen för de som behöver duscha. Kommunen har även ställt ut portabla toaletter i Revingeby för de som behöver.

Har du åkt till Södra Sandby för att duscha?

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Det har jag inte gjort. Jag får väl göra det idag så jag inte skrämmer folk, säger Anders Svensson, en av de drabbade i området.

Lunds kommun skriver på sin hemsida att VA Syd arbetar med att avlasta avloppsnätet om möjligt, och att de boende i området kan hjälpa till genom att använda avloppet sparsamt.

Korta ner duschen

”Undvik om möjligt att använda disk- och tvättmaskin, korta ner eller skippa duschen.” skriver de.

Orsaken bakom ansträngningen på avloppsnätet är snösmältningen och tappningen av vatten i Vombsjön som leder till mycket höga flöden i Kävlingeån.

Flera kommuner gör likadant

Även andra översvämningsdrabbade kommuner, till exempel Eslöv och Tomelilla, har under januaris översvämningar ställt ut portabla toaletter till de boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet