Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att kontrollerna måste utföras så att de inte stör öresundspendlarna. Foto: TT

Avvaktande reaktioner på gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad
Bland ansvariga myndigheter i Malmö är kommentarerna avvaktande efter beskedet om Danmarks tillfälliga gränskontroller mot Sverige.

– I nuläget vet vi egentligen inte hur det påverkar oss. Det handlar om sporadiska kontroller från 12 november – på bron och färjorna från Sverige till Danmark. Det är egentligen allt vi fått veta, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i Region Syd. 

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tycker att allt samarbete för att komma till rätta med grov kriminalitet ”i grunden är bra”.

– Sedan tar jag fasta på den danske justitieministerns ord idag, om att kontrollerna ska utföras så smidigt som möjligt för att inte i onödan störa dem som pendlar dagligdags, säger Stjernfeldt Jammeh.

Oklart hur och var fordonskontrollerna ska ske

Ingen av dem har dock fått några specifika besked från danskt håll om hur och var kontrollerna av fordon ska ske på den danska sidan.

– Vi har haft kontakt med dansk polis för att se vilka geografiska möjligheter som finns för att utföra kontrollen på bron. Några möjligheter är Pepparholm eller på Kastrup-sidan av tunneln, men vi vet ännu inte var eller hur en kontroll kommer att utformas, säger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Öresundsbron.

Han fortsätter:

 – Att man vill ha gränskontroller från båda hållen är inget vi kan hindra eller påverka, men det är viktigt för oss att det utformas så att det inte stör trafiken och att det är så smidigt som möjligt för dem som åker över – sen får vi försöka anpassa oss efter gränserna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer