Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nyfödd vietnamesisk krokodilödla som snart kan vara redo att möta besökarna på Malmö museum. Foto: Firas Razak

Babylycka på Malmö museum – utrotningshotad ödla har fått ungar

Uppdaterad
Publicerad

Malmö museums utrotningshotade vietnamesiska krokodilödlor har fått sju ungar. Utanför Vietnam finns det bara 44 ödlor kvar, utöver tillskottet i Malmö.

– Vi är den tredje parken som lyckats få ungar på dem, säger Jonas Björklund, djurvårdare på Malmö museum.

I hela världen finns färre än 150 registrerade exemplar av den vietnamesiska krokodilödlan och utanför Vietnam finns endast 44 stycken. Eller numera 51 med Malmö museums nya ungar – om alla sju överlever.

– Alla sju ungarna verkar vara vid god hälsa och äter bra, så det ser bra ut, säger Jesper Flygare, sektionschef för Akvariet på Malmö museum, i ett pressmeddelande.

Lever bara vilt i Vietnam

Shinisaurus crocodilurus vietnamensis heter ödlan egentligen. De lever bara vilt i Vietnam. Annars finns de på djurparker i Europa. Paret kom till Malmö för mindre än två år sedan men har inte visats upp för besökarna.

– Nu när vi har fått tillökning, så finns det en möjlighet att även besökarna kan få uppleva dem i framtiden, säger Jesper Flygare i ett pressmeddelande.

Vill skicka dem iväg

Målet är att byta de nyfödda med andra djurparker så att de kan korsa blodlinjer. Men i längden vill Malmö museum att de ska till sin naturliga miljö, i Vietnam.

– Långsiktigt så hoppas vi på att man ska kunna ta del av och återinplantera dem i naturen i Vietnam, säger Jonas Björklund, djurvårdare på Malmö museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.