Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Bah Kuhnke: ”Hotar vårt demokratiska system”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nazisthoten tvingas Pierre Esbjörnsson (S) lämna sitt uppdrag som toppolitiker i Skurup. ”Jag har full förståelse för beslutet, men jag sörjer att vårt samhälle ser ut så här”, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Brandattentatet blev droppen för Pierre Esbjörnsson (S): På tisdagen offentliggjorde han att han lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Skurup.

– Beslutet växte fram när jag såg reaktionen hos mina barn, sa Pierre Esbjörnsson under presskonferensen i kommunhuset.

”Händer allt oftare”

Beskedet väcker starka reaktioner. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger till SVT Nyheter Skåne att hon läst om händelserna i Skurup.

– Jag har full förståelse för hans beslut, men jag sörjer att vårt samhälle ser ut så här. Vi är många som kan förstå hans situation och hans val. Samtidigt är det så oerhört sorgligt varje gång det här händer – och det händer allt för ofta, och alla oftare, säger Alice Bah Kuhnke och fortsätter:

– Vi måste påminnas om att politiker, precis som journalister och konstnärer arbetar med demokratin som fond. När de hotas och tystas, då hotas också hela vårt demokratiska system.

Många utsatta

Nyligen presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, en undersökning som visade att hoten mot förtroendevalda i landets kommuner ökat. Nära hälften av de politiker som svarade på enkäten uppgav att de varit utsatta för hot eller hat på olika sätt.

– Det är helt oacceptabelt att man ska behöva utsättas för det. Vi känner full förståelse för den personliga situation som gör att han tvingas sluta, men vi behöver uppmärksamma den här frågan. Tyvärr finns det nog fortfarande ett stort mörkertal kring hur många som är utsatta, säger Lena Micko, ordförande för SKL till SVT Nyheter Skåne.

”Inte lyssnat”

Alice Bah Kuhnke menar att regeringen arbetar med en handlingsplan för de grupper som är särskilt utsatta för hot och hat.

– Lokalpolitiker är en särskilt utsatt grupp. Det har visat sig att det saknas alltifrån rutiner hos arbetsgivare till kompetenser och resurser hos polisen. Det behöver vi styra och få plats, säger Alice Bah Kuhnke.

SKL är dock kritiska till att hotbilden mot förtroendevalda inte uppmärksammats i tillräckligt hög utsträckning.

– Vi upplever att man – oavsett regering – inte lyssnat på oss under nära tio års tid. Vi behöver titta på lagstiftningen när det gäller just hot mot förtroendevalda. Det här problemet är definitivt en fråga om vår demokrati, eftersom det kan leda till att personer inte vill ta på sig uppdrag, säger Lena Micko.

Flera riskgrupper

När Pierre Esbjörnsson utsattes för brandattentatet sprejades nazistiska symboler på husväggarna. Hur allvarligt är hotet från högerextrema grupper?

– Det finns hot från flera håll. Vi har identifierat tre våldsbejakande, extremistiska grupper. Det är högerextrema, vänsterextrema och våldsbejakande islamister. Alla dessa tre behöver bekämpas. Vi behöver ha ett gediget förebyggande arbete för att säkerställa för att de inte lyckas förstöra vårt samhälle, Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.