– Vi plockar upp elektroner från bakterien och överför dem till en elektrod, förklarar Lo Gorton, kemiprofessor vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet/TT

Bakterierna kan bli framtidens strömkälla

Uppdaterad
Publicerad

Bakterier kan bli den nya källan till förnybar energi. Forskare från Lund har hittat en metod som gör att man kan kommunicera med alla bakterier och få ström genom att koppla dem till en elektrod.

– Bakteriell elektrokemi is the new black, säger Lo Gorton, kemiprofessor vid Lunds universitet.

I takt med att vi använder allt mer elektricitet, så ökar också jakten på förnybar och miljövänlig energi. I det arbetet så växer intresset kring att använda bakterier. En färsk studie från Lunds universitet kan bli vägledande i det arbetet.

Att bakterier skapar elektricitet via sin ämnesomsättning har man vetat ett bra tag, men än så länge så har överföringen till den mottagande elektroden inte varit bra nog. Men nu har forskare i Lund  hittat ett sätt som gör själva strömöverföringen mer effektiv.

Intresset har exploderat

– Vi plockar upp elektroner från bakterien och överför dem till en elektrod. Vi kan alltså få ut ström från bakterierna i realtid, medan de så att säger äter, förklarar Lo Gorton, kemiprofessor vid Lunds universitet.

– Och genom att förstå precis vad som händer på molekylär nivå så kan vi få fram effektivare metoder.

Lo Gorton beskriver hur intresset inom naturvetenskapen för bakteriell elektrokemi har exploderat.

– Numera så finns det ett enormt intresse bland alla grenar av vetenskapen, säger han.

– Mikrobiologer, biokemister, fysiker. Alla intresserar sig för vad bakterierna kan göra.

Större förståelse

Den nya studien från Lunds universitet kommer att vara betydelsefull säger Lo Gorton.

– Det viktiga är att det här vidgar vyerna, säger han.

– När vi får större förståelse för hur bakterierna runt oss och inne i vår kropp fungerar, då kan vi också bättre se hur vi kan använda dem.

Finns småskaligt

Redan idag så finns det småskaliga kraftverk på prototypnivå där bakterier producerar ström. Men hur länge dröjer det innan vi har bakteriell el hemma i hushållen.

– 50 år kanske, säger Lo Gorton.

– Intresset för utveckling är som sagt stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.