Tobias Barkmans bok bygger på den legendariske skånske polisutredaren Per-Åke Åkesson kriminalfall. Foto: TT

Skånska kriminalfall i ny dramaserie

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Barkmans bok Jakten på en mördare ska bli tv-serie i SVT. Inspelningarna startar till hösten och kommer att ske i Skåne.

Boken kom redan för tio år sedan. Den påminner om en deckare, men är en reportagebok som handlar om svenskt polisarbete som det ser ut i verkligheten. I centrum står Per-Åke Åkesson som då var nyutnämnd kriminalchef. Hans grupp får hand om 15 ouppklarade mordfall – och lyckas lösa alla. I tv blir reportaget en dramaserie.

Är lite hemlig

Tobias Barkman jobbar som reporter på Sydsvenskan i Malmö och har bevakat Skånes undre värld sedan 2004. Han är glad att hans bok ska bli tv-serie och säger att han tycker det hela är spännande. I övrigt säger han inte mycket.

– Jag trodde aldrig jag skulle hamna i en situation där jag tvingas säga ”inga kommentarer”, säger han och skrattar lite.

– Men jag har skrivit på ett avtal och lovat att inget berätta, så jag måste hålla mig till det. Så småningom kommer det att komma mer information.

Start till hösten

Han avslöjar dock att planerna är långt gångna och att inspelningarna startar nästa höst och att de kommer att ske i Skåne.

– Jag är inte delaktig i själva produktionen och därför vet jag inte hur många fall från boken som kommer att vara med och inte heller hur de kommer att skildras.

Tidlös historia

Att boken har ett antal år på nacken vid det här laget är dock inget som oroar honom.

– Nej, den står sig, säger han.

– Det är en väldigt tidlös skildring av polisarbete.

SVT planerar att sända serien nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer