”Barn dör framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

I maj flydde Fatima med sin familj från området ghouta i Syrien, samma område som i förrgår misstänks ha utsatts för en gastattack. I går kom hon och hennes barn till Malmö.

Fatima och hennes familj kommer från staden Jobar i Ghouta-området i utkanten av Damaskus. De flydde från Syrien i maj och via Turkiet tog sig familjen till  Malmö dit de anlände igår. Där bor de nu hos släktingar. Det var på vägen till Sverige som familjen nåddes av beskedet att deras hem blivit bombat och deras grannar var döda och skadade.

– Här är min granne. Han bor i huset bakom oss och heter Ahmed. Han är också från Jobar, är tio år och dog av gasattackerna, säger Mahmoud och tittar på bilder på datorskärmen.

Syrienflyktingar i Skåne

– Barn dör framför oss, vad kan man göra? Mina släktingar och vänner bor där. Vårt folk håller på att dö, säger Fatima som är mamma till Mahmoud.

Okontaktbara

I lägenheten på Rosengård följer familjen nu utvecklingen i Syrien via tv, internet och sociala medier. Det är enda sättet att få information för de kan inte få kontakt med sina släktingar.

– Jag vet inte om vem som finns kvar. Jag kan inte komma i kontakt med dem. De har brutit all el och telefoni.

Hoppas på ingripande

Fatima är tacksam och glad över att vara i säkerhet i Sverige men oron för släktingarna i Syrien är stor och hon hoppas att omvärlden snart ska ingripa.

– Hjälp oss och mänskligheten! De släpper gas och folk är bara är tysta, säger Fatima.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet