Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Småbarn får magont av föräldrarnas dåliga ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Magont är dubbelt så vanligt bland fyraåringar som lever i familjer med ekonomiska problem.

Enligt Region Skånes nya folkhälsorapport har var fjärde ensamstående mamma till åtta månader gamla barn inte har råd med mat och kläder. Minst varannan månad.

För ensamstående mammor till fyraåringarna upplever var femte samma sak.

15 procent av dom ensamstående mammorna i Skåne har inte råd med sina räkningar varannan månad.

Ensamstående föräldrar har fyra gånger så svårt som samboende att få pengarna att räcka till mat kläder och räkningar.

Region Skånes folkhälsorapport är den största genomgång som har gjorts av förhållandet mellan små barns hälsa och socioekonomiska villkor i Sverige. 15.000 skånska föräldrar har fått svara på frågor om barnens hälsa och levnadsvillkor.

– Detta ger oss en bred kunskap om barns livsvillkor och möjlighet att se barns hälsa i ett mycket större sammanhang. Det blir därmed en ovärderlig hjälp och effektivt verktyg i arbetet för en jämlik hälsa i Skåne, säger Elisabeth Bengtsson, Folkhälsochef, Region Skåne i ett pressmeddelande.

Den sammantagna bilden av skånska barns hälsotillstånd är ganska ljus. Nio av tio har ammats, bara sju procent av fyraåringarna har haft hål i tänderna och en majoritet av föräldrarna läser regelbundet för barnen.

Men det finns också flera stora orosmoln. Kopplingen mellan familjernas ekonomiska stress och barnens psykosomatiska hälsa är ett. Föremomsten av våld i familjerna är ett annat.

– Vi ser här att andelen fyraåringar som bevittnar våld i sitt hem ligger på uppemot tre procent, alltså tre barn av hundra. Det är en oroväckande hög siffra! Mycket högre än statistiken från barnhälsovården, där vi upptäcker och orosanmäler tre barn av tusen, berättar Marie Köhler chef för Kunskapscentrum för barnhälsovård på Region Skåne.

 * Av fyraåringarna äter 94 procent frukost varje dag, och 65 procent äter varje dag regelbundna måltider.

 * Bland de åtta månader gamla barnen är det 16 procent som tillbringar tid framför tv eller dator utan vuxet sällskap varje dag.

 * Nio av tio föräldrar till fyraåringar läser för sitt barn minst en gång i veckan.

 * Bland familjer med barn på fyra år rapporterade drygt tre procent av mammorna och knappt två procent av pappor/partners att våld förekommit i familjen efter barnets födelse.

Källa: Folkhälsorapport ”Barn och föräldrar i Skåne 2014”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer