Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är mest oroligt för att något ska hända men också för hur personalen ska orka, säger barnmorskan Michelle Aguilar om sommaren på förlossningen. Foto: SVT

Barnmorskan om sommaren på förlossningen i Malmö: ”Går med en konstant oro”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varje försommar kommer det – larmet om personalkris på förlossningen och BB i Malmö. Men i år är det värre än tidigare, menar personalen.

– I år är det exceptionellt eftersom vi tvingas arbeta 12-timmarspass, säger Michelle Aguilar, barnmorska på förlossningen i Malmö.

12-timmarspassen är lösningen på ett mer komplicerat semesterpussel än vanligt. Hyrstoppet gör att man inte kan ta in bemanningspersonal för att täcka sommarvikariaten.

– Att vara koncentrerad i 12 timmar på natten när det inte är meningen att vi ska vara vakna känns inte alls bra. Jag är orolig för hur vi ska orka, säger Michelle Aguilar.

Går från tre till två skift

Normalt sett jobbar personalen tre skift. I sommar blir istället både dag- och nattpasset 12 timmar långt.

– Jag förstår att det finns en oro när man inte är van vid det. Fördelen är att man har lite längre ledighet när man har färre pass, säger Maria Berglund (KD), ordförande SUS sjukhusstyrelse.

Den andra vanliga lösningen för att täcka vakanser har tidigare varit att locka med extra ersättning till dem som hoppar in på extrapass. Men nu har den så kallade stimulansersättningen tagits bort.

– Vi har plockat bort alla extraersättningar och ger i stället all personal i region Skåne en höjd OB-ersättning. Vi tror att det är en strategiskt riktig åtgärd, säger Maria Berglund.

Svårt lösa vakanser utan morot

Men Michelle Aguilar har svårt att se hur någon ska vilja hoppa in på sin lediga tid utan en ekonomisk morot.

– Jag ser inte hur vi ska kunna lösa vakanser med kort varsel. Man kan inte ersätta en ekonomisk kompensation för att lösa krissituationer med högre OB, säger Michelle Aguilar.

Personalen skulle vilja ha tillbaka den ekonomiska kompensationen för att ta extrapass under sommaren, kan det bli så?

– Nej, jag ser inte att det är en lösning, säger Maria Berglund.

Ingen personal på förlossningen eller BB i Malmö är uttagen i den pågående vårdstrejken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.