Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alicia Nilsson, Miranda Esaiasson Daag och Fillip Tingvold på Tågarpskolan i Burlövs kommun tycker det är viktigt att hitta på roliga saker på lovet. Foto: Knut Bonde

Så många barn har tillgång till sommarstuga i Skåne – Lomma i topp

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlov i stugan? Nja, så ser det inte ut för alla. Barns tillgång till fritidshus skiljer sig stort mellan kommunerna.

– Man märker det direkt, säger fritidslärare Joakim Åberg i Burlöv.

Barns tillgång till fritidshus skiljer sig stort mellan kommunerna i Skåne, enligt en kartläggning av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Lomma är den enda kommunen i Skåne som ligger över rikssnittet. Där har 43 procent av barnen mellan 0-15 år tillgång till ett fritidshus någonstans i landet. I grannkommunen Burlöv har bara 17 procent av barnen det, och hamnar således bland de tio kommuner med lägst andel i Sverige. Där hamnar Burlöv tillsammans med skånska kommuner som Bjuv, Åstorp, Perstorp och Helsingborg.

Även inom städer varierar tillgången. I delar av Malmöstadsdelen Rosengård har under en procent av barnen tillgång till fritidshus i Sverige, samtidigt som över hälften av barnen i delar av Djupadal och Bellevue har det.

Barnens bakgrund har betydelse

Barn med utrikes bakgrund har betydligt lägre tillgång till fritidshus i Sverige än barn med svensk bakgrund.

– Då ska man också flagga för att en del barn kan ha tillgång till fritidshus, men via föräldrarnas hemländer. Det är något vi inte kan se, säger Stefan Svanström som är utredare och GIS-expert på SCB.

Han påpekar att kartläggningen, som publicerades under förra året, hade ännu mer betydelse under pandemin, då möjligheten att resa var begränsad.

Fritidsverksamheten viktig

På Tågarpskolans fritidsverksamhet i Arlöv är man medveten om att många barn inte kommer iväg under sommaren och planerar nu inför ett roligt sommarlov även för de som blir hemma.

– Man märker det direkt. Frågar man dem vad de har gjort, har de varit hemma och lekt eller spelat spel. Samtidigt berättar barnen som varit utomlands eller i stugor detaljrikt om vad de gjort, säger fritidslärare Joakim Åberg.

Hör mer i videoklippet ovan.

Barns tillgång till fritidshus

I kartläggningen har ett barn tillgång till fritidshus om:

• Barnet äger ett fritidshus

• Barnets föräldrar eller andra eventuella vårdnadshavare äger ett fritidshus

• En partner till barnets föräldrar (om de delar hushåll) äger ett fritidshus i de fall då barnets föräldrar är separerade

• Barnets mor- eller farföräldrar äger ett fritidshus

Kartläggningen gjordes i samband med pandemin och har gjorts genom att kombinera uppgifter från fastighetstaxeringsregistret med uppgifter från hushållsregistret och flergenerationsregistret.

Statistiken avser år 2020.

Källa: Statistiska Centralbyrån.

Så många barn har sommarstuga i din kommun

Så många procent av barnen mellan 0-15 år har stommarstuga i de skånska kommunerna.

Här har flest barn sommarstuga:

  • Lomma – 43,1
  • Lund – 34
  • Vellinge – 31,9
  • Osby – 31,5
  • Höör – 28,7

Lägst andel bland de skånska kommunerna

  • Landskrona – 16,6
  • Helsingborg – 15,9
  • Perstorp – 13,7
  • Åstorp – 11,8
  • Bjuv – 11,2

Källa: Statistiska Centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.