Båtarnas ekolod hotar tumlaren

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda val, tumlaren, är en ständigt hotad existens i skånska vatten. Nu befaras att den allt mer utbredda användningen av ekolod i fritidsbåtar splittrar familjer.

Att räkna tumlare är inte lätt. Djuret är oberäkneligt, och svårt att få syn på. Dessutom verkar de röra sig lite hur de känner för i stunden längs de skånska kusterna.

Men att beståndet i Östersjön minskat dramatiskt de senaste åren verkar expertisen enad om. Här uppskattas bara runt 450 individer finnas kvar. Betydligt bättre verkar tumlaren trivas på Västkusten, till exempel kring Kullaberg, där tumlarforskaren Johanna Stedt har sitt fokus.

– Det har inte gjorts lika många omfattande studier på den här sidan, men även här vet vi att populationen är hotad, säger hon.

Samma frekvens

Teorin om att ekolod stör valarnas tillvaro är inte ny i tumlarkretsar.

– Eftersom tumlarnas egna ljud ligger inom samma frekvensintervall som ekoloden hos flera fritidsbåtar är vi oroliga för att det är så, säger Johanna Stedt.

Tumlarens eget ekolod används inte bara till att hitta fisk. Den är även ett kommunikationssystem som gör att en mamma kan hålla kontakt med sin kalv.

I Västra Götaland föbereder Länsstyrelsen nu en skrivelse till Naturvårdsverket om att tumlaren ska få ett bättre skydd från mänsklig påverkan.

Genom att lista den i fler Natura 2000-områden längs kusten skulle större hänsyn tvingas ta. Det här kan annat få konsekvenser för hur en fritidsbåt får framföras och användas i områden där det finns tumlaren.

Måste jobba förebyggande

Och den ökade uppmärksheten kring västkustens tumlare uppskattas av Johanna Stedt.

– Det är vikitgt att vi jobbar förebyggande för att skydda tumlaren även på den västra sidan, så att det inte blir samma utveckling som i Östersjön. För då har vi kanske snart inga små valar alls som simmar i våra vaten,  säger hon.

Fakta: Tumlare

Tumlaren är en av de minsta tandvalarna, med en kroppslängd på 1.5-1.9m och en kroppsvikt på 50-70kg (honorna blir större än hanarna). Nosen är trubbig, ryggen är mörk, nästan svart och ryggfenan liten och trekantig. Tumlaren gör inte mycket väsen av sig när den kommer upp till ytan för att andas och utandningen är nästan osynlig. Födan består av sill, skarpsill, småtorsk och diverse bottenlevande fiskarter såsom tobis och smörbult. Tumlaren har en stor utbredning i tempererade farvatten på norra halvklotet. I Östersjöregionen finns det tre tumlarpopulationer: (1) i egent-liga Östersjön, Ålands skärgård, Skärgårdshavet och Finska viken, (2) i inre danska farvatten och södra Katte-gatt och (3) i norra Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.