Skånska ungdomar vet för lite om arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs krafttag mot avhoppen från gymasiet i Skåne, menar forskare på Malmö högskola och beskriver situationen som en tickande bomb.

Gymnasieutbildningen i Skåne är otillräcklig vilket orsakar en ökande ungdomsarbetslöshet enligt en utredning som Sydnytt fått del av och som gjorts på uppdrag av Region Skåne.

Nu föreslås åtgärder mot skoltrötthet och arbetslivskunskap som ett nytt ämne på högstadiet.

Åstorp tillsammans med Malmö har i Skåne högst andel ungdomar med försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag. Ett utslag av den höga ungdomsarbetslösheten.

Assarina Hansson som själv har lämnat gymnasiet efter ett år säger att hon har vänner som bara går hemma.

– De gör ingenting.

Permanent utanförskap

I en ännu opublicerad undersökning konstateras att ungdomsarbetslösheten i Skåne har en sämre utveckling än landet i övrigt vilket kan bero på en sämre arbetsmarknad men också på ofullbordade gymnasiestudier. Studien som gjorts av Alexandru Panican på Socialhögskolan i Lund samt Jonas Olofsson från Malmö Högskola vill enligt den senare påtala att det handlar om en tickande bomb.

– Det är utomordentligt utmanande att så många går utan fullbordad gymnasieutbildning som riskerar leda till inte bara arbetslöshet utan ett permanent utanförskap, menar de.

Assarina Svensson berättar om att hennes arbetslösa vänner som ofta inte har tillräcklig utbildning börjar misströsta.

– De är ledsna över att aldrig få jobb.

”Kollosal skoltrötthet”

Skåne skiljer ut sig från resten av landet när det gäller gymnasieresultaten. Men motsvarande skillnad märks inte i grundskolan.

– Vi vet inte varför det är så. Men det kan vara att det är fler utrikes födda i gymnasiet, säger Jonas Olofsson.

Enligt utredarna behövs en utbildningsgaranti som innebär individuella lösningar för att komma tillrätta med en som man säger ”kolossal skoltrötthet” hos många i gymnasieåldern.

– Vi måste individualisera kursplanen så att enstaka kurser blandas med praktik.

Arbetslivskunskap

Ofta har eleverna på högstadiet svårt att välja gymnasieinriktning bland de många alternativen och byter därför ofta kursinriktning under själva utbildningen. Det förlänger studietiden och ökar risken för skoltrötthet.

– Vi föreslår ett nytt ämne Arbetslivskunskap för att informera i åttan och nian om hur arbetsmarknaden ser ut kopplat till de kurser som finns på gymnasiet.

Men de tre ungdomar i gymnasieåldern i Åstorp som vi träffar påpekar att det faktiskt inte bara handlar om utbildning.

– Det är svårt för ungdomar att få jobb här, säger Alex Ross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.