Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De åtalade beställde livsmedel men betalade inget. Genom att sälja vidare produkterna har de gjort en stor vinst, förklarar kammaråklagare Fredrik Jönsson. Hör mer om det misstänkta bedrägeriet i klippet. Foto: Ur polisens förundersökning / SVT

Beställde mat för tio miljoner – åtalas i stor bedrägerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer misstänks för att ha beställt matvaror för drygt 10 miljoner kronor i falskt namn. Bedragarna har framförallt utgett sig för att företräda en av Sveriges största livsmedelsgrossister.  

Under våren 2022 har de två nu åtalade huvudmännen, 39 och 42 år, beställt bland annat läsk, godis, ris och mjöl av fyra olika leverantörer i både Sverige och utomlands.

I samband med beställningarna har de uppgett sig företräda en välkänd svensk grossistfirma. 

– De här bedragarna har haft en god kännedom om branschen och har fått företagen att tro att de är seriösa aktörer, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Levererade 48 lastbilslaster mjöl

Varorna har levererats till olika adresser i framförallt Malmö och Arlöv. Men istället för att hamna hos grossisten, har varorna tagits emot av de två bedragarna. Någon betalning har leverantörerna aldrig fått.

Till sin hjälp för att ta emot och signera leveranserna har de också haft en man i 30-årsåldern. Två personer åtalas också för att ha köpt de stulna varorna och sålt de vidare i sina respektive företag i Skåne och Bohuslän.

En av de lurade leverantörerna, med säte i Baltikum, har levererat 48 lastbilslaster mjöl till bedragarna vid olika tillfällen för totalt över 5 miljoner kronor. Den gången utgav sig bedragarna för att företräda en lågprisvarukedja med huvudkontor i norra Skåne och flera butiker runt om i landet.

Skånsk leverantör lurades på läsk för 800 000

En skånsk leverantör med säte i nordvästra Skåne, lurades att leverera läsk för närmare 800 000 kronor. Men när bedragarna hörde av sig igen och ville beställa fler varor, anade leverantören oråd eftersom han inte fått betalt för den levererade läsken, och kontaktade polisen.

Polisen övervakade leveransen och kunde då gripa totalt sex personer, misstänkta för inblandning i bedrägerierna. 

Nu har fem personer åtalas för bland annat grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri samt grovt häleri. Samtliga åtalade förnekar brott.

Hör åklagaren berätta mer om hur de misstänka bedrägerierna har gått till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.