Spelbehandling tas in i vanliga vården

Uppdaterad
Publicerad

Spelberoende kan snart få hjälp inom den vanliga sjukvården. Från och med i höst tar Beroendecentrum i Malmö emot spelmissbrukare och satsar också på forskning i ämnet.

Anders Håkansson är läkare och docent i beroendemedicin. Han handleder doktorander i Beroendecentrums nya lokaler centralt på Triangeln i Malmö – och efter sommaren är det tänkt att man ska inleda de första behandlingarna av spelmissbrukare här.

– Det nya och konkreta är att vi tar in spelberoende i sjukvården och ger behandling för det, och att vi lite senare i år kommer att kunna ta emot patienter och erbjuda en evidensbaserad behandling – så långt det finns evidens på det området – och fortsätta att forska för att vässa den behandlingen, säger Anders Håkansson.

I diagnossystemen jämställs spelberoende numera med alkohol- och narkotikamissbruk, men nu ska det som finns på papperet också jobbas in i vardagen.

Det finns i dag ett behandlingshem för spelberoende i Linköping, och många får hjälp i de olika lokalavdelningarna till Spelberoendes riksförbund. Malmö stad bedriver också behandling av spelmissbrukare på Öppenvårdshuset Gustav, där man tar emot personer med spelproblem från hela länet – men nu blir spelbehandling också en del av den kliniska sjukvården som Region Skåne bedriver.

Mycket ovanligt

– Att man arbetar in spelberoendebehandling i klinisk sjukvård är mycket ovanligt, skulle jag säga. Patienter får hjälp på andra sätt utanför sjukvårdssystemet och det finns naturligtvis också patienter som hamnar i sjukvården på grund av spelberoende eller relaterade problem, men det är ovanligt att bygga in en strukturerad insats för spelberoende i den kliniska vården, säger Anders Håkansson.

SVT: Hur kommer behandlingen att gå till?

– Man kan säga att det vi vet om behanling – det finns fortfarande väldigt mycket att forska på – det som finns från andra länder, från andra miljöer, i Sverige också – talar för en kognitivt beserad samtalsbehandling, alltså KBT-baserad behandling, individuellt eller i grupp, i första hand, säger Anders Håkansson.

Det är svårt att säga hur många man kommer att kunna hjälpa – men enligt Anders Håkansson har behandling av spelberoende en bättre prognos än då det gäller alkohol och narkotika. Och förhoppningsvis kan man bli ännu bättre med tiden.

– Det jag tänker är väldigt positivt är att vi får möjlighet att bedriva en klinisk forskningsverksamhet på spelberoende. Det betyder att vi förenar forskningsverksamheten vid Lunds universitet med den kliniska på Beroendecentrum Malmö, och får möjlighet att jobba med patienerna och samtidigt lära oss mer om deras tillstånd och om hur vi behandlar det, säger Anders Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.