Islamic Centers vd Bejzat Becirov är död. Foto: TT

Bejzat Becirov död – grundade en av Nordens första moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Bejzat Becirov, vd för Islamic Center och initiativtagare till Malmö moské, är död. Han avled efter en tids sjukdom under natten till torsdagen och kommer att begravas intill moskén han var med och grundade 1983.

Bejzat Becirov blev 80 år.

– En oerhört viktig person för Malmö. Fred, frihet och samförstånd var på något sätt hans ledord, säger Ilmar Reepalu (S), fd kommunstyrelseordförande i Malmö.

Bejzat Becirov föddes i nuvarande Makedonien men kom till Sverige och Malmö i början av 1960-talet. Efter att i några år ha arbetat som bland annat hemspråkslärare inledde han mot slutet av 1970-talet planeringen för moskén som kom att bli en av Nordens första.

VD för Islamic Center

Bygget inleddes i april 1983 och ett år senare hölls den första fredagsbönen.

– Utmärkande för moskén dess öppenhet. Dit gick vi gärna för att höra företrädarna berätta om sin religion. De var väldigt måna om att både skapa trygghet för de muslimer som växte i antal i Malmö och samtidigt knyta kontakter utåt med andra församlingar, berättar Ilmar Reepalu. 

Bejzat Becirov var ända fram till sin död verkställande direktör för Islamic Center, stiftelsen bakom moskén och dess verksamhet.

När den muslimska församlingen i Malmö växte under 80-talet till följd av den ökande invandringen, togs beslut om en utbyggnad av moskén. När verksamheten år 2000 drabbades av ekonomiska problem gjordes försök att via den saudiska stiftelsen al-Haramain ta kontroll över moskén genom att erbjuda Becirov en muta på fem miljoner dollar. Detta i syfte att införa den mer konservativa wahabbistiska tolkningen av islam.

Erbjudandet avvisades

Erbjudandet avvisades dock av Islamic Centers vd, enligt Ilmar Reepalu ett tydligt tecken på den starka integritet som präglade Bejzat Becirov.

– Han var mån om att moskén skulle förbli öppen och stå fri från den typen av sluten islamsk sektverksamhet, säger Ilmar Reepalu.

Natten till den 27 april 2003 utbröt en brand i moskén, som först efter sex månaders mordbrandsutredning och omfattande uppröjningsarbete kunde öppna igen på fredagen 24 oktober.

– Man lyckades aldrig klara ut vad som hänt men någon hade tänt på moskén inifrån. Det var ett läge när man kände att det kanske fanns de som inte tyckte att han var tillräckligt rättrogen, funderar Ilmar Reepalu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.