Foto: Christine Olsson/TT

Ogräsgift över gränsvärden i kommunalt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

När Länsstyrelsen Skåne undersökte 27 källor där kommuner hämtar dricksvatten upptäcktes bekämpningsmedel i 22 av dessa. Det rapporterar P4 Kristianstad.

I vissa fall var halterna av bekämpningsmedel så höga att vattnet ansågs direkt otjänligt. Det framgår av en rapport som Länsstyrelsen Skåne nyligen släppt. Vid provtagningar i Vittskövle och St Olof hittades påträffades bekämpningsmedlet bentazon i sådana mängder att det överskred gränsvärdet över vad som är tillåtet. I Båstad togs ett prov som visade på för höga halter av bekämpningsmedlet BAM.

– Jag är inte förvånad därför att vi använder väldigt mycket bekämpningsmedel i Skåne. Det är den mest bekämpningsmedelstäta delen av landet, säger Charlotte Sparrenbom, geolog vid Lunds Universitet till P4 Kristianstad.

Bentazon är ett bekämpningsmedel som används mot ogräs och fungerar genom att det hindrar fotosyntesen för vissa växter. Charlotte Sparrenbom föreslår nu ett förbud mot växtgiftet som tagit sig in i flera brunnar i länet.

– Framförallt behöver det vara hårdare restriktioner vad gäller godkännande av bekämpningsmedel. Vi behöver också se till att alla våra vattentäkter har skyddsområde, säger Charlotte Sparrenbom till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.