Foto: SVT

Bella vårdades bland kriminella

Publicerad

Bella Lundgren från Malmö var 16 år när hon började skada sig själv. När allmänpsykiatrin inte klarade av hennes beteende skickades hon till en rättspsykiatrisk klinik där hon vårdades med dömda patienter.

– Den vård jag fick inom allmänpsykiatrin var bara förvaring med massa mediciner, injektioner och läkarsamtal. Det var det enda, berättar Bella.

Blev sämre av vården

Bella menar till och med att den vård hon fick förvärrade det destruktiva beteendet.

– Jag har varit med om vårdare i Malmö som har suttit och skrikit på mig och kallat mig idiot och dum i huvudet när jag har skadat mig. Men jag skadar ju inte mig för att det är kul. När man får höra sånt så mår man ju ännu sämre och vill skada sig ännu mer, säger Bella.

När allmänpsykiatrin inte ansåg sig kunna göra mer skickades Bella till rättspsyk i Växjö. Inför flytten hade Bella panik.

– Jag var livrädd. Jag vägrade först åka och jag gjorde upp ett skräckscenario om hur det skulle bli.

Traumatisk första tid

Och den första tiden i Växjö blev traumatisk.

– Där var ju bältningar dagligen, man såg medpatienter bli släpade och burna till bältesrummet och sjuksköterskorna sprang om varandra med injektioner så det var jättejobbigt och jättepåfrestande, berättar Bella.

Mår bättre i dag

Bella är nu 23 år och kan lämna Växjö. Där har hon fått terapi som gjort att hon nu mår bättre. Men hon är kritisk till att hon inte fick den hjälpen tidigare.

– Någon behöver sätta sig ner med oss och nysta ut det här garnnystandet för att förstå varför vi skadar oss. Det har ingen gjort med mig och det har jag hört andra patienter berätta om också. Man får en lugnande tablett när man har skadat sig och är det allvarligt skickas man ner på kirurgen med vak, annars blir man inskickad på rummet med ordern att vila. Och så ska det inte vara, säger Bella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga med självskadebeteende

Mer i ämnet