Beroendecentrum ska öppnas mot spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne satsar på forskning kring spelberoende och man kommer under året dessutom öppna ett Beroendecentrum i Malmö.

Två till tre procent av svenskarna är spelberoende och idag räknas det som ett psykiatriskt sjukdomstillstånd. Enda skillnaden mot narkotika- och alhoholberoende är att det saknas substanser.

– Lidandet är stort både för de som är spelberoende och för deras anhöriga. Det finns oerhört mycket att vinna för dessa personer om vi kan erbjuda bra vård och även arbeta förebyggande, säger Anders Håkansson, läkare på Beroendecentrum i Malmö där han tidigare har forskat om alkohol- och narkotikaberoende.

Vård kopplad till forskning

Svenska Spel meddelade förra året att man gör en satsning för att bygga upp forskning om spelberoende vid Lunds universitet. Anders Håkansson fokuserar sin forskning på förebyggande åtgärder för att förhindra spelberoende.

– Vi behöver bli bättre på att hitta tidiga tecken på spelberoende och identifiera riskgrupper. Vilka är det som löper större risk att utveckla ett beroende? Vi behöver kunna rikta olika förbyggande åtgärder mot olika personer, säger han.

Vården kommer att vara direkt kopplad till forskningen.

– Alla patienter vi möter i vården kommer att erbjudas att ingå i våra forskningsprojekt. Vi kommer att kunna följa spelberoende personer under lång tid och se hur de utvecklas, säger Anders Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.