Israel får vara med i Eurovision Song Contest sedan de skrivit om låten. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet: Klartecken för Israel i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken: Israel får vara med i Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

Landet har skrivit om sitt bidrag och nu fått klartecken av EBU, uppger det israeliska public service-bolaget KAN.

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU stoppade Israel från att framföra låten "October rain" i Malmö i maj, med hänvisning till att budskapet var för politiskt. Titeln och flera textrader i sången syftar på Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober i fjol.

Det israeliska public service-bolaget KAN gick EBU till mötes och skrev om texten och bytte namn på låten till "Hurricane". Nu har den godkänts och därmed kan landet vara med i tävlingen i Sverige. Den nya låten kommer att premiärspelas i Israel på söndag.

Eurovision song contest 2024

Flera röster har höjts i bland annat de nordiska länderna om att Israel skulle stoppas från Eurovision Song Contest på grund av krigföringen i Gaza.

Så sent som på torsdagen krävde två belgiska ministrar att Israel stängs ute från tävlingen. Men hittills har EBU valt att inte stoppa Israels medverkan.

Den israeliska artisten Eden Golan sjunger i den andra semifinalen som avgörs den 9 maj. Två dagar senare avgörs finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet