Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i videon hur du gör för att testa dig. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu kan skåningar beställa gratis självtest för covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Från och med idag, fredag 3 juli, kan den som har symptom beställa ett gratis självtest för covid-19. Provsvaret kommer inom tre dagar men det är bara de som är folkbokförda i Skåne som får denna möjlighet.

Många har, sedan pandemin bröt ut, hört av sig till region Skåne och frågat när de ska kunna få hem ett testkit för covid-19.

– Vi är glada att kunna ge besked om att vi nu är igång med självtestning för covid-19. Vårt gemensamma mål är att minska smittspridningen i Skåne och vi vet att det finns ett stort intresse hos invånarna att själva kunna ta ansvar och testa sig när man har symtom, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Måste hämtas hos ombud

Man beställer ett självtest på webbplatsen 1177.se. Ett ombud måste hämta och lämna provet på ett av de apotek som Region Skåne samarbetar med. Det tar mellan 1-3 dagar att få provsvaret och det svaret får man sedan på 1177.se. Visar det positivt kommer man bli uppringd av region Skåne för mer information.

Gäller endast skåningar

Det är endast personer som är folkbokförda i Skåne som kan beställa ett självtest. Men än så länge är kapaciteten för självtestningen begränsad. Den kommer dock byggas ut allt eftersom.

Både svenska och utländska turister hänvisas till 1177 om de visar symtom på covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer