Så länge det är tillåtet att vattna i alla fall under nätterna ser Gunnar Bange med tillförsikt på trädgårdens överlevnad. Foto: Johan Dernelius

Bevattningsförbud i flera skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I nästan en tredjedel av Skånes kommuner råder nu bevattningsförbud.

– Det är allvarligt och vi måste alla hjälpas åt med att få ner förbrukningen, säger Martin von Gertten (M), ordförande i tekniknämnden i Vellinge.

I nio av Skånes 33 kommuner råder nu bevattningsförbud. I flera andra kommuner uppmanar man till besparing. En varm junimånad har lett till att vattenförbrukningen den senaste tiden skjutit i höjden och i många kommuner håller vattenverken inte längre jämna steg med åtgången.

Bara för personlig hygien, mat och dryck

I de berörda kommunerna får man under de timmar bevattningsförbudet råder bara använda vatten för personlig hygien, mat och dryck. Att vattna gräsmattor och planteringar med vattenslang är förbjudet, liksom att fylla pooler med vatten. I vissa kommuner är det dock tillåtet att vattna nattetid.

– Jag har läst reglerna noga, mellan 22-06 får vi vattna så vi får vara uppe sent, säger Gunnar Bange, boende i Vellinge.

I Vellinge har vattenåtgången fördubblats

– Under vinterhalvåret har vi i snitt en vattenförbrukning på 7 000 kubikmeter per dygn, och nu när det är kris är vi uppe på det dubbla, säger Martin von Gertten.

Han hoppas att förbudet ska hörsammas av de boende. Om kommunen märker att reglerna inte följs kommer man meddela de berörda via brev. Därtill har man möjlighet att stänga av eller strypa vattentillförseln enligt Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Se klippet för att höra vad Vellingeborna tycker om förbudet.

Kommunerna med bevattningsförbud

Båstad

Eslöv (endast Hurva)

Osby

Perstorp

Simrishamn

Sjöbo (Äsperöd, sedan 2018)

Trelleborg

Vellinge

Åstorp

Källa: Svenskt vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.