Biodling mitt i stan – nya grejen om man ska tro de som SVT har talat med. Foto: SVT

Bikupa i stan – het trend i vår

Uppdaterad
Publicerad

Bikuporna är på väg att inta stans hustak, uteplatser och trädgårdar. Larmrapporterna om att de pollinerande insekterna blir allt färre har lett till en helt ny typ av urban motståndsrörelse.

Det kan låta som ett skämt att odla bin på ett hustak mitt inne i Malmö, men efter alla larm om hoten mot våra insekter är intresset för biodling på starkt uppåtgående, även inne i städerna.

– Förutsättningarna är utmärkta med mängder av blommor i alla parker och trädgårdar. Bin gillar stan helt enkelt, förklarar Göran Larsson, entreprenör inom stadsodling.

Stadsbin är dessutom flitigare än sina kusiner på landet när det gäller att producera honung.

– Den biologiska mångfalden är större helt enkelt. I stan finns blommande växter från tidig vår till långt in på höstarna, det ger sorgligt nog mycket bättre förutsättningar än dagens monokulturella odlingslandskap på landsbygden, säger Johan Israelsson, biolog och ordförande i Malmöortens biodlareförening.   

Se klippet med svindlande vyer från biodlingen på ett av hustaken vid Dalaplan i centrala Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.