– Tänk om man ska till jobbet och inte har någon bil längre, säger Malou Thoresen. Foto: Firas Razak

Bilbränderna oroar Lundaborna – vill gärna ha bilen under uppsikt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två bilbränder sent på måndagskvällen i Lund. Ett av ställena var Linero där fyra bilar brann upp. Nu oroar sig de boende för att lämna bilen utan uppsikt på kvällen.

– Man skulle ju gärna vilja ha bilen utanför porten där man ser den hela tiden, säger Malou Thoresen som har sin bil parkerad bredvid de som nyligen brunnit.

Många i området känner nu att de gärna vill ha extra koll på vad som händer på parkeringarna.

– Man tar gärna en extra runda med hunden på kvällen och ser så att det inte händer något, säger Anders Björk som såg bilbranden i går kväll.

Foto: Firas Razak

Två personer häktade

Fler än 30 bilbränder har skett sedan 1 juni i år. Och antalet bilar som blivit förstörda är ännu fler. Hos polisen hopar sig nu utredningarna på skrivbordet.

– För de bränder som skett i närtid finns det inga misstänkta, men sedan tidigare sitter två personer häktade för två av bränderna i juli, säger Martin Eriksson, förundersökningsledare på polisen i Lund.

Polisen arbetar med vittnesuppgifter, teknisk undersökning av platsen och ser över vad som finns på övervakningskameror. Och bilbränderna är väl utspridda över hela Lund.

– Det kan vara en gärningsman som rör på sig, men det kan också vara så att det är flera stycken som tänder eld på de här platserna, säger Martin Eriksson.

Hör vad de boende i området säger i klippet ovan.

Kartvy över platser i Lund-området där bilar brunnit sedan början av sommaren. Foto: Google/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.