Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biodlaren Johan Falk får rekordmycket honung i år. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Biodlare på Österlen: ”Vår största honungsskörd någonsin”

Publicerad

Efter fem år med dåliga honungsskördar så ser det i år ut att bli väldigt mycket skånskproducerad honung. Johan Falk är biodlare i Haväng och för honom är det tveklöst ett rekordår.

Just den här dagen ska biodlaren Johan Falk dela upp ett bisamhälle till två och han måste hitta drottningen i en bikupa med 30 000 bin. Hittills i år har han fått rekordmycket honung.

– Här i Haväng och bland de biodlare jag känner så får vi vår största skörd någonsin. Jag får ett ton mer honung än jag fått någonsin. Med samma mängd bin, säger Johan Falk.

”Många vittnar om mycket honung”

Leo de Geer är distriktsordförande för de skånska biodlarna. Han är mer försiktig i sina prognoser kring årets skörd.

– Vi ser att det blir bra och goda skördar men om det blir rekordskördar får vi vänta med att se till slutet av augusti. Men det är många biodlare som vittnar om väldigt mycket honung, säger Leo de Geer.

Oklart varför det blir större skörd

Orsaken till den goda skörden råder det delade meningar om. En del biodlare menar att den kalla våren borde gjort bisamhällena mindre men Johan Falk tror att bina har blivit starkare av kylan.

– Eftersom det inte bara är jag som får rekordmycket så måste det ju vara sommaren som har den rätta mixen av bra väder och regn som ger mycket honung, säger Johan Falk som får totalt fem ton honung.

– Vi har ju haft fem år med väldigt låga skördar och jämfört med det så blir det väldigt mycket honung i år. Men om det kommer mer regn samtidigt som det är varmt så kan det bli rekord, säger Leo de Geer.

Se i klippet hur det går med drottning-jakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.