Forskarna tar jordprover för att mäta hur mycket svampar och bakterier det finns och de hur mycket insekter det finns i vetet och på marken. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Biologer hjälper bönder att klara torkan bättre

Publicerad

Att torkan slagit till ordentligt i år det är det nog knappast någon som har missat. Men frågan är hur djur och växter påverkas av extrem torka. Det håller forskare från Lunds universitet på att ta reda på.

Höstvetet står och vajar i väntan på skörd strax utanför Trollenäs i Eslövs kommun. Här håller biologer från Lunds universitet på att undersöka hur torkan påverkar alla de små organismer som bor på vetefältet. Till sin hjälp har de satt upp tak som ska simulera en ännu torrare miljö.

– Det kanske verkar lite fånigt att ha ett försök med simulerad torka när det är det torraste någonsin, men vi märker skillnad mellan de områden som har tak och de som inte har det, säger Katarina Hedlund, professor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Insekter som bor i höstvetet sugs upp och analyseras. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Hög mullhalt

Hypotesen är att jordar med hög mullhalt bättre står emot både tider av torka och för mycket regn. Något som spås bli vanligare i takt med klimatförändringarna. Målet är att ta fram så detaljerad data att lantbrukare ska kunna beräkna hur mycket de kan tjäna på att öka mullhalten i jorden.

– Det vi gör är att försöka hitta siffror på hur en hög mullhalt hjälper lantbrukarna att få en skillnad.

Katarina Hedlund och de andra forskarna hade tänkt att ta prover på fälten under hela juli månad, men årets torka gör att bönderna skördar två veckor tidigare än vanligt. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Var vattenmättat i april

Försöken som planerats långt innan årets torka bröt ut görs dessutom på andra platser i Europa. I Spanien till exempel har det varit en ovanligt blöt sommar. Forskarna samlar in insekter och tar jordprover för att kunna mäta hur mycket svampar och bakterier det finns.

– Även om vi har extremt torrt i Sverige just nu så har vi följt de här fälten ända sedan i april och då var det riktigt vattenmättat från den regniga vintern.

Flera stora markägare i Skåne har upplåtit delar av sina vetefält till forskarna från Lund. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.