Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biskopen Johan Tyrberg uttala sig om den infekterade konflikten i församlingen. Foto: Johan T Sandelius/Martin Lindeborg

Biskopens besked: Krisande församling läggs ner efter år av konflikter

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av konflikter återupptas arbetet med att lägga ner Skanör-Falsterbo församling. Det rekommenderade biskop Johan Tyrberg under fredagens specialvisitaion på stiftkansliet i Lund.

– Vi har gjort allt som jag ser det just nu, vi har inte mer att erbjuda, säger han.

Bakgrunden till specialvisitationen är de konflikter som Skanör-Falsterbo dragits med sedan 2008. Församlingen har haft hårda strider angående bland annat dålig arbetsmiljö, uppsägningar och vitesförelägganden. Församlingen har tidigare även hotats av nedläggning om arbetsmiljön inte förbättras.

– Vi från stiftskansliet och biskopens sida har sedan 2008 vid flertalet tillfällen försökt hjälpa församlingen, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Redan 2019 inledde han arbetet med att avveckla församlingen, men blev övertalad av kyrkoherde Maggie Signäs och kyrkorådet att inte göra så. Biskopen ångrar nu att han lät sig övertygas och rekommenderar att arbetet med att lägga ner församlingen återupptas då församlingens konflikter intensifierats det senaste året.

Stiftsstyrelsen tar sista beslutet

Det slutgiltiga beslutet tas av stiftsstyrelsen i Lunds stift. Om beslutet går igenom innebär det att församlingen slås samman med Höllvikens.

– Sen ska både Skanör-Falsterbo församling och Höllvikens församling yttra sig, säger Johan Tyrberg.

Maggie Signäs har varit kyrkoherde i Skanör-Flasterbo församling sedan årsskiftet 2020. I oktober valde hon att avgå som kyrkoherde då samarbetet skurit sig med kyrkorådet.

– Min tolkning av att styra och leda är en annan av kyrkorådets, säger hon.

Maggie Signäs har nu fått en ny tjänst inom Höllvikens församling.

SVT Nyheter har sökt kyrkorådets ordförande Lars Lindmark för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer