Dr Skarp kontrollerar om det är något liv i Spöket Lazlo. I bakgrunden regissören Janne Persson som riggar inför nästa scen i serien ”Mysteriet på SVT-barn”. Foto: Johan Dernelius

”Mysteriet på SVT Barn” spelas in – trots skyhög smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att pandemin gjort det svårt att producera tv-serier pågår just nu inspelningen av SVT Barns populära satsning ”Mysteriet på SVT Barn”. Det har lett till att tv-huset i Malmö den senaste veckan invaderats av bland andra Björne, Spöket Lazlo, Korven och Bolibompa-draken.

I den fiktiva världen jobbar alla barnprogramledare och karaktärer i samma TV-hus. I serien begår någon av programledarna ett brott – det är tittarnas uppgift är att räkna ut vem. Och till sin hjälp har man polisen Alexandra.

– Nytt för säsong sju är att jag har fått två medarbetare hos polisen. Det är Spöket Lazlo och Dr Skarp. Kanske inte de snabbaste hjärnorna när det gäller att lösa mysterier, skrattar polisen Alexandra om sina hantlangare.

Munskydd och handsprit

Mysteriet har efter hand blivit en del av en större värld, ett helt universum, som kretsar kring livet inne i TV-fabriken. Här finns alla de som inte syns annars, den koleriska chefen för alla barnprogram, hans medhjälpare Korven och många, många andra färgglada karaktärer.

Janne Persson regisserar polisen Alexandra, Bolibompa Draken och Dr Skarp i säsong sju. Foto: Johan Dernelius

Årets inspelning har fått säkras upp ordentligt. Så många som möjligt använder munskydd, håller avstånd och handspriten används flitigt.

– Ringer telefonen efter klockan 18.00 så höjs pulsen ordentligt. Jag är livrädd att produktionen ska drabbas av sjukdom i dessa tider. Men än så länge har allting flutit på bra och inga sjukdomstecken så här långt, säger regissören Janne Persson och fortsätter:

– Man kan fråga sig hur viktigt det är med barn-tv i dessa tider, men för mig är det väldigt, väldigt viktigt. Alla kan relatera till vilka barnprogram man såg som liten. Det är en stor del av ens uppväxt, så kanske rent av livsviktigt?

Sänds hösten 2021

Janne Persson har skrivit manus och regisserar tillsammans med Johan Hedlund.

Totalt medverkar cirka 20 programledare och karaktärer i de 10 nya avsnitten för sändning hösten 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.