Björnarna projiceras på en vägg vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Foto: Olle Toftenow

Björnen sover på Gustav Adolfs torg i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under några vinterveckor kommer Malmöborna kunna följa en björnhona och hennes tre ungar i realtid på en vägg vid Gustav Adolfs torg.

På Gustav Adolfs torg kommer förbipasserande kunna följa en björnhona och hennes tre fjolårsungar via en livesändning från björnidet i djurparken Järvzoo i Hälsingland. Sändningen från björnens lugna bo visas just nu och kommer att pågå fram till mitten av januari nästa år.

– Sändningen på Gustav Adolfs torg är en tillfällig installation som kan bjuda in till reflektion över vilka vi är och hur vi lever. Eller om man så vill, bara ge en spännande inblick i björnarnas liv. Det finns något tryggt och trösterikt över att titta in i björnens ide. Vetskapen om att björnen lugnt sover vidare vad som än händer, säger Olle Toftenow på filmbolaget Tally-ho, som har skapat installationen.

Tanken med att bjuda in björnar till staden handlar om att skapa en motpol till stadens puls. Förhoppningen är att björnarnas fridfulla liv i idet kan skänka lite värme och ha en lugnande effekt på stressade storstadsmänniskor.

Björnarna

Efter sommaren varvar björnarna ner. Allteftersom dagarna blir kallare och mörkare blir björnarna slöare och äter mindre. När den första snön faller på hösten går björnen in i idet. Idet kan vara en håla eller grotta uppgrävd i en grusig kulle, eller under ett stenblock, en myrstack, en stor stubbe eller en rotvälta.

Vintervilan är inte en riktig dvala, men heller ingen vanlig sömn. Det är en djup sömn då kroppstemperaturen sänks med bara några grader, men hjärtverksamheten sänks drastiskt så att hjärtat bara slår runt 10 slag i minuten, mot normalt 40-50 slag. Njurarna ”stänger av” urinproduktionen och mage och tarm slutar arbeta. Det tar björnarna flera veckor att nå den djupa vintersömnen.

I Sverige går björnarna i ide under oktober eller november och lämnar det någon gång på våren när värmen återkommer oftast i mars eller april.

Källa: Malmö Stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.