Rapport: Utbildningar för mattelärare får underkänt

Uppdaterad
Publicerad

Kvaliteten på utbildningarna till ämneslärare i matematik i Skåne håller inte måttet. Det visar en utvärdering som Universitetskanslerämbetet gjort. Även flera andra ämneslärarutbildningar har ifrågasatt kvalitet.

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, har granskat utbildningarna till ämneslärarutbildningarna för årskurs 7-9 och gymnasiet runtom i landet. Totalt är det 103 utbildningar som granskats. 59 får betyget hög kvalitet och 44 ifrågasatt kvalitet.

För lärosätena i Skåne så blir det blandade betyg.

Problematiskt med matte

Bäst går det för Malmö universitet. Här bedöms utbildningarna till lärare i bild, idrott och hälsa, svenska och samhällskunskap hålla hög kvalitet. I Lund får utbildningen till musiklärare högt betyg, medan däremot kvaliteten på utbildningen till svensklärare ifrågasätts. I Kristianstad är kvaliteten på utbildningen till samhällskunskapslärare och lärare i svenska för årskurs 7-9 ifrågasatt.

Vad gäller utbildningen till mattelärare så är det inget lärosäte i Skåne som bedöms hålla hög kvalitet. Det som UKÄ slår ner på är till exempel att alldeles för många lärare i Lund är visstidsanställda. Ämbetet tycker också att lärosätena inte är tillräckligt bra på att lära ut hur man lär ut matte.

Svårt ämne

När det gäller just utbildningarna till matematiklärare så pekar UKÄ på att det är få studenter i kombination med att ämnet är svårt. Samtidigt så krävs en bredd på forskningen inom både matematik och hur man lär ut ämnet. Det gör sammantaget att det är svårt med kvaliteten på många lärosäten.

Resultaten som presenteras nu är inte slutgiltiga. Lärosätena har ett år på sig att rätta till bristerna.

Vill du läsa mer så finns alla utvärderingar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.