Växten Lithophragma i stenbräckesläktet kan dofta olika på olika platser visar ny forskning. Foto: Wikimedia commons

Blomman doftar olika på olika platser

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid bland annat Lunds universitet har i en ny studie upptäckt att blommor av samma art kan dofta helt olika på olika platser. Blommornas doftskillnader är genetiska och beror inte på hur fuktig den är, jordtyp eller om den får näring.

– På ett ställe doftar de tallskog, på ett annat precis som jenkatuggummi, och lite längre söderut parfym, berättar Magne Friberg, lektor vid biologiska institutionen i Lund.

Magne Friberg har studerat ett växtsläkte om 12 arter i åtta år tillsammans med forskare från tre universitet i USA. Det är stenbräckesläktet som sticker ut bland upptäckerna.

– Naturen består av interaktioner mellan arter och alla är beroende av varandra. Man kan se naturen som ett stort nätverk och för att bevara en art måste vi förstå nätverket, säger Magne Friberg.

Svårare för insekter att hitta till blomman

Insekter och växter har utvecklats tillsammans sedan en lång tid tillbaka. Med tiden har blommorna utvecklat en unik doft och insekterna har inom samma område specificerat sig till en viss doft som de attraheras av.

– Det går antagligen inte att flytta växter som doftar tuggummi till ett område där hotade populationer av samma växt doftar tallskog och tro att det ska vara räddningsplankan. Risken är stor att t.ex. bin som lägger ägg inte känner igen tuggummidoften och att växtpopulationen inte återhämtar sig, förklarar Magne Friberg.

Nya upptäckter i Skandinavien

Just nu studerar Magne Friberg olika växtarter på bland annat Öland och i Norge för att se om samma upptäcker kan göras. Det är orkidén som studeras men hittills har de inte sett att den luktar olika på olika platser. Däremot har de upptäckt att på Öland släpper orkidén ut sin doft på natten och i Norge släpper blomman ut sin doft på dagen. Detta beror på när insekterna som lägger ägg är aktiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.