Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torkan slår hårt mot djuren på gården

Publicerad

Värmen och torkan slår hårt mot lantbrukarna och deras djur. På Gunnaröds gård, som ligger ungefär mitt i Skåne, har de 125 kor och där dog en av dem i värmen.

– Den äldsta kon, hon fick nog värmeslag och somnade in. Hon hade ingen brist på vatten men de klarar inte värmen de blir stressade av den, säger Carina Sonesson, lantbrukare.

Betet är slut och marken snustorr. Brunnarna hinner inte fylla på eftersom varje ko dricker över 100 liter per dag. Så varannan eller var tredje dag kommer en vattentank med 9000 liter till gården. Den räcker ungefär i tretton timmar och än så länge har de tre brunnarna hunnit fylla på då.

Carina Sonesson, lantbrukare. Foto: SVT

Hon berättar att de aldrig haft överskott på vatten, men det brukar vara först i augusti som brunnarna sinar.

Fjolårsfoder

Carina och hennes man Alvar har än så länge kvar foder från i fjol så de ger av det nu när betet torkar bort. De har bärgat den första grässkörden men nästa år kommer det nog inte att finnas något kvar tror de.

– Vi kommer att klara oss med grovfoder men vi kommer att behöva köpa in halm och troligtvis även spannmål, säger Carina Sonesson.

Hon tror att priserna kommer att gå upp eftersom det troligen kommer att bli brist på foder.

Prat om nödslakt

Vissa lantbrukare har, enligt Lantbrukarnas riksförbund, redan sett en stor del av skörden torka bort och det pratas redan om att några kan tvingas nödslakta sina kor.

Veterinärerna har varnat för bakterier och rekommenderar lantbrukarna att vara extra noggranna med hygienen. De menar att rötmånaden redan är här.

Torkan slår ut elstängsel

Men torkan gör också att korna gärna är ute på rymmen. Carina har varit ute och jagat kor nästan hela natten.

– Ja de har väl blivit duktiga på att koppla av elhandtaget, säger Carina Sonesson.

Torkan gör nämligen att strömmen inte kan ledas runt i elstängslet.

– Vi får hälla lite vatten på jordspettet så jordar det bättre och då blir det bättre ström, skrattar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer