Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördag ska de boende i Christiania gräva upp knarkgatan Pusher Street. Nya bostäder ska byggas för att förändra stadsbilden. Foto: Johan Dernelius/SVT.

Boende i Christiania vill gräva bort knarkgatan Pusher Street

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Christiania har bestämt sig. Knarkförsäljningen ska bort och den kända gatan Pusher Street ska grävas upp.

Polisen har många gånger under årens lopp gjort tillslag mot knarkgatan Pusher Street, men försäljarna har snabbt kommit tillbaka.

Nu planerar christianisterna, tillsammans med danska regeringen och kommunen, att bygga nya bostäder i området. På lördag bjuds allmänheten in för att gräva bort Pusher Street.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

– De senaste fem åren har den blivit något som inte är förenligt med Christiania. Därför har vi blivit tvungna att sätta stopp, säger Mette Prag, koordinator för byggprojektet Christiania.

Boende har tröttnat

Christiania har sedan 70-talet varit en fristad i Köpenhamn, med en annan syn på droger som cannabis.

I somras fick christianiterna nog efter en dödsskjutning där en gängledare dog och fyra andra skadades. Boende vill även byta namn på den ökända knarkgatan.

– Kan vi påverka så att Christiania behåller sin särprägel så tror jag att det kan gå, säger Hulda Mader, presstalesperson Christiania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Mer i ämnet