Maria Sørensen, boende på Amager, är initiativtagare till en organisation som vill stoppa den planerade utvidgningen av Kastrup. Foto: SVT

Boende nära Kastrup tar strid mot flygbullret

Publicerad

Danmarks – och Skånes – viktigaste flygplats Kastrup ska växa rejält. Det tycks nu även irritationen över de bullrande planen göra.

– Flygbullret har blivit mycket värre bara de senaste två-tre åren, säger Maria Sørensen, boende på Amager och initiativtagare till organisationen ”CPH uden udvidelse” som vill stoppa den planerade utvidgningen av Kastrup.

– Det som varit ett irritationsmoment har övergått i verklig rädsla. Rädslan att jag utsätter mig själv och mina barn för fara genom att bo nära flygplatsen, säger Maria.

Kraftig expansion

Kastrup har de senaste tio åren gått från 20 till 30 miljoner årliga passagerare. När utbyggnaden står färdig hoppas man ha höjt siffran till 40 miljoner resande om året.

Men enligt flygplatsens kommunikationschef Peter Goll innebär fler plan inte nödvändigtvis mer buller.

– Nya plan bullrar betydligt mindre än gamla, sammantaget kommer verksamheten här inte att bullra mer, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.