Jordbrukens värme- och kylanläggningar ger överskottsel, som skulle kunna lösa effektbrister. Det är detta projektet Lantbrukseffekten ska undersöka. Foto: SVT

Överskottsel från jordbruket kan lösa elkrisen

Publicerad

Kan Skånes bönder lösa elkrisen? Länsstyrelsen startar nu ett projekt, som ska studera hur jordbrukets överskottsel kan kompensera underskottet i elnätet.

– Målet är att analysera den tekniska och ekonomiska potentialen för lantbrukssektorn i Skåne att bidra som flexibilitetsresurs och stötta elnätet, säger projektledaren Peter Odhner i ett pressmeddelande. 

Behovet av el väntas öka på många områden i framtiden. Samtidigt innebär sol- och vindel en ojämnare produktion, som ibland behöver kompletteras.

Värme- och kylanläggningar

Jordbrukens värme- och kylanläggningar ger överskottsel, som skulle kunna lösa effektbrister såväl regionalt som lokalt. Det är detta projektet Lantbrukseffekten ska undersöka.

I projektet ingår också att se hur bönder kan minska belastningen, genom att inte använda el när bristen är som störst.

Projektet Lantbrukseffekten

Projektet ska pågå i två år och finansieras av Energimyndigheten. Förutom länsstyrelsen deltar kommunerna, Hushållningssällskapet, forskningsinstitutet Rise och konsultfirman Seniorit.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.