Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Kvesic på Erikshjälpen Second hand menar att deras försäljning ökat stort de senaste åren. Se mer i videon. Foto: SVT

Fördubbling senaste åren – second hand-handeln slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Sämre ekonomi och ett ökat intresse för återvinning – det har gjort att försäljningen av second handkläder och prylar rusar i höjden.

– Vår försäljning har ökat med 89 procent de senaste fem åren, säger Magdalena Kvesic på Erikshjälpen Second hand.

I januari i år flyttade Erikshjälpen till dubbelt så stora lokaler i centrala Malmö.

– Vi växte ur våra gamla lokaler. Vi visste till slut inte var vi skulle göra av med allt som människor skänker, säger Magdalena Kvesic.

För det är inte bara kunderna som ökar. Allt fler vill också skänka prylar de inte längre behöver.

– Den extra kronan man tjänar på att sälja på Blocket ger inte så mycket. Det ger mer att bidra till välgörenhet och att tänka på miljön, säger Magdalena Kvesic.

Fler har ökat sin försäljning

Det är inte bara Erikshjälpen som ökat sin försäljning. Uppgången gäller butiker som SVT Nyheter Skåne varit i kontakt med. Exempelvis Humana i Malmö vittnar om hur omsättningen mer än fördubblats under de senaste fem åren.

Magdalena Kvesic tror att det ökade intresset både handlar om en sämre ekonomi och ett ökat intresse för återvinning. Den stora ökningen har skett bland unga.

– Vi har sett en ökning av unga sedan det återvunna plagget blev årets julklapp 2018. Det har blivit trendigt att handla second hand, men det handlar också om att det är sämre tider, säger Magdalena Kvesic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.