– När det uppstår en akut situation, då en familj omedelbart behöver tak över huvudet, så saknas det bostäder, menar Sadit Arif, socialnämndens ordförande i Malmö. Foto: SVT

”Borde inte ha den typen av boenden”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad borde gå ifrån att ha boenden för hemlösa som ser ut som det kritiserade Vandraren som SVT Nyheter Skåne har uppmärksammat. Det menar Sedat Arif (S), socialnämndens ordförande, men han medger att det är svårt att efterfölja.

– Vår ambition är att hitta bättre boenden, särskilt för barnfamiljer, säger Sedat Arif.

På boendet Vandraren finns det urinfläckar på lakanen, lösa skruvar och sladdar i barnrummet och det är smutsigt överallt. Här placeras hemlösa barnfamiljer.

– I Malmö har vi en stor inflyttning och många av de som kommer har inte muskler att själva hitta en bostad, säger Sedat Arif, socialnämndens ordförande.

Han menar att anledningen till att familjer hamnar på boenden av den här typen är för att det inte finns några alternativ.

– När det uppstår en akut situation, då en familj omedelbart behöver tak över huvudet, så saknas det bostäder. Då kan en placering på Vandraren vara det enda alternativet, säger Sedat Arif.

Hoppas på ny bokningscentral

Sedan i höstas har Malmö stad infört en bokningscentral för akuta boenden för hemlösa. Tidigare har varje socialtjänst själva löst problemen med brist på bostäder. Nu är frågan centrerad under ett tak.

– Bokningscentralen kommer mer och mer få en överblick över vilka boenden som fungerar. De har också fått ett uppföljningsansvar, säger Sedat Arif.

Idag finns cirka 1500 lägenheter i Malmö för personer som saknar bostad. Men antalet hemlösa är långt fler än antalet boendeplatser.

– Hemlösproblematiken är en stor utmaning. Vi måste komma ifrån boenden som Vandraren, men det är väldigt svårt att hitta akuta alternativ, avslutar Sedat Arif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.