I klippet hör du Miriam Khokhar berätta om hur det känns att inte ha fått träffa sina barn på flera år – och om vad hennes planer är nu. Foto: Natalie Medic

Miriams barn åkte på semester med pappan – kom aldrig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Miriam Khokhar har inte sett sina barn på snart tre år. Hennes före detta man tog dem med sig till Algeriet på semester men de kom aldrig hem till Sverige igen. Kampen för att få tillbaka barnen har blivit en lång mardröm.

Miriam Khokhar var gift med sin man i nästan tio år men våren 2018 ville hon skilja sig.

– Min önskan var att vi skulle kunna ha kontakt som vanliga människor med delad vårdnad om barnen. Kunna åka iväg och hitta på saker tillsammans, säger Miriam Khokhar.

De skilde sig och pappan tog med sig deras två barn till sitt hemland Algeriet. Miriam hade inga misstankar om att pappan åkt för att inte komma tillbaka utan tänkte att det skulle vara bra för barnen att komma iväg och umgås med sin farmor.

– Det var mitt livs största misstag att låta dem åka iväg för de kom ju aldrig tillbaka.

Inget utlämningsavtal med Algeriet

Barnens pappa har algeriskt medborgarskap och när de kom till Algeriet blev även barnen algeriska medborgare. Miriam beviljades ensam vårdnad om barnen i Malmö tingsrätt men pappan har automatiskt blivit barnens vårdnadshavare i Algeriet.

Det som försvårar Miriams process att få tillbaka barnen är att Algeriet inte har godkänt Haagkonventionen vilket innebär att Sverige inte kan ingripa utan det är algerisk lagstiftning som gäller. I praktiken innebär det att hon måste ansöka om vårdnaden i algerisk domstol för att få tillbaka sina barn.

– Jag hoppas jag får vårdnaden i Algeriet, det är min enda chans att få tillbaka barnen. Det är viktigt att jag gör det på ett lagligt sätt och det kan vara så att jag måste vänta tills barnen blir 18 år innan jag får hem dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.