Fabriksområdet har varit stängt i över 150 år. När sockerbruket flyttar blir området tillgängligt för allmänheten. Foto: SVT

Bostäder och gröna värden när bruket flyttar ut

Publicerad

När sockerbruket flyttar från Arlöv är det en del av kommunens själ som försvinner enligt Burlövs stadsarkitekt Joel Tufvesson. Men samtidigt tror han på en ljus framtid för ett stort område som varit slutet i över 150 år.

Än produceras socker i de stora tegelbyggnaderna mittemot kommunhuset i Arlöv men inom några år kan där vara lägenheter, parker och kanske en saluhall i stället.

– Det går inte att säga än exakt vad det blir men det vi inte vill är att platsen blir oanvänd och tråkig, säger Joel Tufvesson.

I kommunen har man jobbat fram ett planprogram för området som ger förutsättningar för hur den fastighetsägare som efterträder Nordic Sugar vid en försäljning kan utveckla området.

Stora delar bevaras

Stora delar av nuvarande fabriksbyggnaderna är så väl k- som q-märkta, så det får inte göras några större ingrepp vare sig på fasaden eller insidan.

– En stor del av bebyggelsen inne i området kommer att vara kvar och bära arvet och det som tillkommer ska förhålla sig till det.

Han menar att det blir en stor förändring för stadsbilden när ett område som varit slutet i nästan hela kommunens existens kommer att öppnas upp.

– Här fanns inte mycket mer än en järnväg och ett vattendrag och sen kommer sockerbruket. Det fanns lite gårdar i närheten och resten som tillkommit är en följd av den etableringen.

k-och q-märkning

Ett litet q betecknar att byggnaden har ett särskilt kulturhistoriskt värde som inte får förstöras. Det kan innebära rivningsförbud eller att byggnadens utformning och detaljer måste vara kvar. Skyddet kan också reglera interiörer eller hur byggnaden ska underhållas. Litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

Ett litet k betyder att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska bevaras och att man ska ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag om ändringar görs. Här gäller så kallade varsamhetsbestämmelser. De kan ange vilken färg byggnaden får ha eller hur fönster ska se ut. Till skillnad från q-märkningen så kan bestämmelserna inte reglera sånt som faller under bygglov.

Källa: Stadsmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.