Foto: TT

Bostadskrisen kan inte lösas av långa flyttkedjor

Uppdaterad
Publicerad

Teorin om flyttkedjor fungerar dåligt i praktiken. Det visar en ny kartläggning från Malmö stad. Nybyggen leder inte alltid till att bostadslösa låginkomsttagare får billiga hyreslägenheter.

Att köpa en nyproducerad bostad är oftast inte ett alternativ för låginkomsttagare. Istället har det under en tid funnits förhoppningar om att nybyggda hus och lägenheter kan skapa långa flyttkedjor som så småningom frigör billiga hyresrätter.

Tanken är att nybyggda bostäder kan sätta flyttlass i rullning som i slutändan lättar på trycket till de äldre och billigare bostäderna.

Löser inte bostadsbristen

Stadsbyggnadskontoret i Malmö har kartlagt hur flyttspåren till över 5000 lägenheter och hus byggda i Malmö från 2016 till 2019 ser ut. Och nu visar kartläggningen att flyttkedjorna inte hinner bli tillräckligt långa, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Varje nybyggd bostad i Malmö ledde till att knappt en extra bostad, 0,9, blev ledig inom staden. De nybyggda bostäderna lockar nämligen till sig folk från andra kommuner.

Inte förvånad

Helene Norberg som leder stadskontorets avdelning för analys och hållbarhet är inte förvånad över resultatet.

– Ska man nå låginkomsttagare får man bygga för låginkomstagare, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Malmökartläggningens resultat är i linje med en liknande undersökning som Helsingborgshem presenterade 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.