Brf Ida. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Bostadsrättsförening stämmer ex-styrelse på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö stämmer sex tidigare styrelseledamöter på minst 20 miljoner kronor. Beslutet togs enhälligt vid en extra stämma på lördagen.

– Alla röstade för, ingen var emot. Vi gör nu vad vi kan för att få tillbaka en del av pengarna vi förlorat, säger den nye ordföranden Fredrik Eklöf.

Bostadsrättsföreningen Ida är en av landets största med 738 lägenheter i Rosengård. Den gamla styrelsen anklagas för att ha orsakat föreningen stora förluster genom tvivelaktiga affärer.

En av de tidigare styrelseledamöterna är misstänkt för att ha tagit emot stora mutor av ett byggföretag. Under ett par år betalade föreningen en kvarts miljard kronor för renoveringsarbeten som antingen utförts dåligt eller inte alls.

– Vår uppfattning är att vi förlorat 200 miljoner kronor, säger Fredrik Eklöf.

En person har tidigare dömts i härvan kring bostadsrättsföreningen.

”Kommer bli olika belopp”

Stämningarna mot de tidigare styrelseledamöterna ska lämnas in till tingsrätten senast den 15 december.

– Det kommer att bli olika belopp för personerna beroende på vilka fakturor personer har attesterat och vilka beslut de deltagit i, säger Fredrik Eklöf.

Om bostadsrättsföreningen vinner i tingsrätten kan förening få tillbaka en del av de förlorade pengarna.

– Då kan försäkringsbolaget betala genom en styrelseansvarsförsäkring, säger Fredrik Eklöf.

Bostadsrättsföreningen tvingades höja avgifterna med 10 procent efter att förlustaffärerna blev kända. Sedan dess har flera avtal förhandlats om och nu är konkurshotet avstyrt.

– Vi har lyckats väldigt bra. Senaste året hade vi ett överskott på tio miljoner och kunde amortera åtta miljoner av skulderna. Vi kommer inte att behöva höja avgifterna de närmaste tre åren, säger Fredrik Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.