Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till slut lyckades Fredrik Wigstrand och Jocke Johansson nå grundvattnet med sitt borrande. Se mer i videoklippet – och hör om den ökade efterfrågan och om kunder som står utan vatten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Bråda dagar för brunnsborrare i Skåne – ”Hinner inte ta semester”

Uppdaterad
Publicerad

När den grävda brunnen sinar är det många som vill ha en borrad brunn för att säkra vattentillgången – och Jocke Johansson i Bromölla har märkt av en ökad efterfrågan.

– Vi får prioritera dem som står helt utan vatten, säger Jocke Johansson som jobbar som brunnsborrare.

En brunn om dagen hinner Jocke Johansson och hans kollega Fredrik Wigstrand borra. När SVT kommer på besök är det en stuga i Högsma i Östra Göinge kommun som ska få en ny brunn. Kollegorna Johansson/Wigstrand sätter borren i marken.

– Man vet aldrig innan hur djupt man kommer behöva borra, säger Jocke Johansson.

Målet är grundvattnet. I den grävda brunnen några meter bort har vattnet börjat sina. Men borrade brunnar är långt djupare än grävda och inte lika känsliga.

Torka ökar efterfrågan på borrad brunn

Det är de senaste årens väder som har gjort att fler vill ha en borrad brunn, tror Jocke Johansson. Efterfrågan har ökat – inte minst efter torkan 2018.

Även andra brunnsborrare som SVT Skåne pratat med upplever en ökad efterfrågan.

– Brunnarna sinar ovanligt tidigt, säger Martin Rejdvik, brunnsborrare i Vittsjö som berättar att de brukar få in många samtal om sinande brunnar i september månad – men att samtalen nu började komma in redan i maj.

Borrade hundra meter

Efter några timmar i Högsma kommer det till slut upp vatten ur det borrade hålet, när Jocke Johansson och Fredrik Wigstrand borrat hundra meter ner i marken. Lite längre än väntat – men långtifrån rekord, berättar Jocke Johansson.

– Det djupaste vi borrat är 319 meter.

I videoklippet ovan får du se den stora borren till slut nå fram till grundvattnet.

Vad menas med grundvatten?

Nederbörd som inte avdunstar eller tas upp av växter, sipprar ner genom jordlagren och fyller ut markens tomrum och berggrundens sprickor. Det vattnet kallas grundvatten.

Eftersom vattnet långsamt har filtrerats genom jordlagren så är grundvatten rent och säkert att dricka.

En förutsättning för en grävd brunn är att det finns grundvatten på bara några meters djup. En borrad brunn når vattenfyllda sprickor i berggrunden. Hur långt ner man behöver borra varierar.

Källa: SMHI, SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.