Bråk, hot och våld på skånska HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Bråk, hot, stryptag och våld har varit något av det som personal på HVB-hem för ensamkommande barn i Skåne har blivit utsatta för.

Och många av situationerna kan härledas till ensamarbete och oerfaren personal, visar SVT Nyheter Skånes genomgång.

Klockan är halv tolv och på ett HVB-hem i Örkelljunga hör en manlig anställd stök i korridoren. Två ungdomar bråkar med varandra och en annan personal har gått emellan för att försöka få stopp på det. Medan ungdomar svingar slag träffas båda ur personalen. Andra ungdomar som bor på boendet går också emellan, men bråket upphör inte. Vid ett tillfälle tar en av ungdomarna stryptag på den anställde.

Senare slår en av de inblandade ungdomarna på inredningen och en tavla faller ner. Ungdomen använder glasbitarna för att kasta mot en anställd, men glaset träffar istället en annan boende som får ett sår.

Personal skriver senare i sin händelserapport hur den ena ungdomen riktade hot mot honom, att killen ska ha sagt att ”han ska döda honom, döda hans familj, attackera honom  när han minst anar det.”

Överbelastade myndigheter

Händelsen ovan är tagen ur en av de händelserapporter som SVT Nyheter Helsingborg och Skåne har begärt ut från alla skånska kommuner. Vi har tittat på tillbuds- och avvikelserapporter som gjorts från HVB-hem för ensamkommande barn och unga i Skåne under hela 2015.

Förra året kom 35 369 barn och unga till Sverige, de allra flesta kom via Skåne.

Belastningen på myndigheterna har varit enorm. Och effekterna har ofta visat sig på boendena, med nyrekretrad personal utan erfarenhet

– Takten på de barn som kom under förra året var så hög att man fick anställa allt man fick tag i, anställda kastades in i arbetsuppgifter. Man har tryckt ihop barnen, det har uppstått konfliktsituationer. Personal fick kort introduktion och otydliga direktiv. Det tillsammans med att flera olika HVB-verksamheter har fått öppna på kort tid, säger Carina Bellborn, som är regionombudsman för fackföreningen Vision i Skåne.

Kedja av brister

Hon poängterar att det har funnits en kedja av brister. Migrationsverket och socialtjänsten har varit hårt belastade, vilket har gjort att man inte har hunnit göra ordentliga utredningar. Barn med olika problematik har hamnat tillsammans.  På fel sorts boende och tillsammans med oerfaren personal.

– Vi ser lite olika saker när vi är ute och besöker verksamheterna. Det finns solskenshistorier med stort engagemang bland personalen för barnen. Men sen finns det verksamheter där man inte har gjort till exempel en risk- och konsekvensanalys eller att det har skett ensidigt av arbetsgivaren, säger Carina Bellborn.

Bråk mellan 15 ungdomar

I oktober tog två anställda med sig 30 barn ut på fotbollsutflykt i Malmö. Vid ett tillfälle lämnas personalen ensam och då uppstår ett bråk mellan ungefär 15 av ungdomarna. Personalen försöker flera gånger ingripa men förmår inte stoppa slagsmålet. Den anställde larmar polis som kommit till platsen.

När de återvänt till boendet uppstår ett nytt slagsmål i matsalen. I det här skedet, står det i händelserapporten, hur flera ur personalen upplever att personlarmet inte fungerar.

Efter att polisen fått rycka ut igen tas tre av ungdomarna med till polisstation och beslut tas att det ska omplaceras.

Det nya boendet ska hämta ungdomarna från polisstationen.

Men en av killarna blir inte hämtad. Istället återvänder han till boendet i Malmö och bor kvar i sitt gamla rum under hela helgen.

”Ska inte behöva riskera ditt liv på arbetet”

På fackförbundet Vision ser man nu en chans att få rutiner på plats på de boenden där det inte fungerar.

– Nu kommer det inte lika många barn, nu behöver man inte jaga madrasser eller annat. Man kan se till att få struktur, både för barnen som behöver allt stöd de kan få, och för personalen. Man ska inte behöva gå till ditt arbete och riskera ditt liv, säger Carina Bellborn.

Hon syftar framför allt på mordet i Mölndal, där en anställd på ett HVB-hem för ensamkommande knivdödades.

På grund av att det finns risker att personal kan råka illa ut har nu Vision i Skåne och Blekinge anordnat utbildningstillfällen för personal under hösten för att ge dem verktyg att hantera hot och våld.

– Det är egentligen något arbetsgivaren ska göra, men vi bjuder på den eftersom vi tycker att det är viktigt, säger Carina Bellborn.

Under onsdagsmorgonen har en av händelserna placerats i Båstad. Detta har korrigerats till  korrekt kommun: Örkelljunga.

Exempel på incidenter:

  • Kristianstad, december:

På grund av att kommunen inte har platser lediga på HVB-hem placeras elva barn och unga på hotell, samt i en lägenhet. Man misstänker samtidigt att tre av de ensamkommande har en drogproblematik, ändå bor de tillsammans med de andra barnen. Ingen av de som bor på hotellet har något socialsekreterare. Två gånger om dagen kommer kontaktpersoner och besöker barnen på hotellet.

Samtidigt har kommunen placerat barn i familjehem som inte är färdigutredda.

  • Klippan, juli:

Killar från olika grupperingar har börjat bråka i matsalen. En av dem blöder kraftigt från näsan. I matsalen kastar killarna stolar mot varandra, trots att personal befinner sig emellan. En ungdom från boendet försöker tillsammans med personal lösa situationen. Trots flera försök att få stopp på bråket upphör det inte. I tillbudsanmälan skriver en anställd hur personalen helt tappade kontrollen och bråket blev för allvarligt, och de fick ringa 112.

Personalen fick låsa in sig i personalrummet till dess att polisen anlänt.

”Skadan blev stor i matsalen med många sönderslagna stolar, glas, porslin, två förnster, vattenkokare och smörgåsjärn. Samt i kylskåpets dörrar och dator mm....” står det i rapporten.

  • Helsingborg, januari 2016:

Två ungdomar börjar bråka med varandra i köket och försöker slå varandra. En personal går emellan. Detta trots att det enligt rutinen är sagt att man inte ska gå emellan, utan istället backa och larma polis eller väktare. Liknande incidenter har uppstått flera gånger.

  • Landskrona, november:

Ungdom vill ha frukt, men det serveras inte vid den aktuella tiden på kvällen. Ungdomen kastade då två tallrikar efter personalen, den ena träffar på foten.

  • Simrishamn, november:

Kommunen anmäler att man inte hinner med vårdplaner, genomförandeplaner och uppföljningar för de som placeras på HVB-hem. På kommunens egna boenden har man trängt ihop två, ibland tre eller fler, ungdomar i samma rum. Man skriver i avvikelserapporten att detta inte är förenligt med lag och att risken för spänningar ökar.

  • Simrishamn, juli:

En kille blir upprörd och börjar slå sönder saker i boendet. Han tar sen papper och en filt som han lägger i en soffa och tänder på. Personalen lyckas släcka elden. I sin rapport skriver personalen att ungdomen uttryckt tankar på ”att elda upp boendet, inklusive sig själv, personal och andra ungdomar”.

  • Båstad, December:

En ungdom kommer sent hem. När han anländer till boendet på natten sitter personal och tittar på film. Ungdomen frågar den kvinnlige anställda om hon tycker om ungdomen. När den anställde svarar att hon tycker om alla, men att hjärtat tillhör partnern, säger ungdomen att han ska döda partnern. Han vill ha en kram och den anställde blev illa till mods av händelsen.

  • Malmö, november:

En lek mellan assistent och ungdom urartar, och får avbrytas av annan personal. Behandlingsassistenten hävdar att barnet flera gånger tagit på honom utan att sluta, och assistenten utmanade ungdomen med slagsmål. Killen tog tag i assistenten, som fruktade ett slag, och brottade ner ungdomen på golvet. Den anställde höll nere killen på golvet. Den anställdes tjänst avslutades.

  • Malmö, juli:

Under filmtittande uppstår en konflikt mellan ungdomar. En ungdom stormar ut i köket, hämtar en matkniv och hotar en annan ungdom med den. Personal och andra boende ungdomar hindrar honom från att fortsätta med kniven. Polis omhändertar ungdomen då denne var hotfull. Killen omplacerades senare.

  • Ängelholm, december:

Klockan 02:00 på natten aktiveras brandlarmet på boendet. Ungdomar har ställt möbler framför dörren till en personals dörr, och den anställde får försöka ta sig ut ur rummet när larmet går.

  • Ängelholm, december:

En personal upplever att en ungdom river denne med något vasst på axeln. Till slut lyckas personalen få killen att visa vad han har i handen. Det är en avbruten plastgalge som är uppstoppad i tröjärmen. Personalen får ett fem centimeter långt rivsår och svullnad.

  • Ängelholm, mars:

Två ungdomar börjar ett slagsmål och en anställd går in för att skilja dem åt. En tredje ungdom går in i slagsmålet och ger flera slag mot personalens kropp. Den anställde får rodnader och svullnader på armar, ben och kind. Efter detta genomför man en genomgång med arbetsledaren där det framkommer att anställda inte ska gå in och avvärja ett slagsmål utan larma polis eller väktare.

Så gjorde vi undersökningen

Vi har begärt ut både Lex Sarah-anmälningar, avvikelserapporter och tillbudsrapporter från kommunala HVB-hem för ensamkommande barn och unga i alla Skånes kommuner. Men alla skånska kommuner driver inte egna HVB-hem. Vi har inte heller fått tillgång till privata boendens interna tillbudsrapporter. Därför är följande incidentrapporterna inte heltäckande. 

Vi begärde ut uppgifter från perioden 2015-01-01 till 2016-01-13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.