• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid tretiden under natten mot tisdagen kom första larmet om en brand i en fristående garagelänga i Värpinge. Foto: Mikael Nilsson

Särskild polisgrupp utreder samband mellan bränder

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen och tisdagen larmades polis och räddningstjänst till fyra olika bränder runt omkring Lund. Det ska bland annat ha brunnit i en garagelänga i Värpinge och därefter i en båt i Lomma. Polisen tillsätter nu en specifik grupp som ska utreda om det kan finnas något samband mellan nattens bränder och de ladugårdsbränder som skedde i april tidigare i år.

Vid tretiden under natten mot tisdagen kom första larmet om en brand i en fristående garagelänga i Värpinge.

– Branden ska ha startat i två bilar och sedan har det spridit sig till garagelängan, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral om den första branden i Värpinge.

Samtliga bränder misstänks vara anlagda

Bara en kvart senare kom ytterligare larm om att det brann i en bil på Jägaregatan. Därefter kom ett tredje larm om att det brann en båt på en båtuppläggningsplats i Lomma.

Vid 19-tiden på måndagen brann det även mellan två byggnader på en grundskola i Lund.

Polisen misstänker att samtliga fyra bränder är anlagda.

– Vi har ännu inte kunnat hitta någon naturlig anledning till att det har uppstått bränder så vi utgår från det, säger polisens talesperson Ewa-Gun Westford.

En båt brann upp under natten på en båtuppläggningsplats i Lomma. Foto: Linda Ekström

Särskild polisgrupp utreder samband

Nu arbetar en specifik grupp inom polisområdet med att utreda om det kan finnas något samband mellan nattens bränder. Samma grupp utreder bland annat de ladugårdsbränder som skedde i Lund och Staffanstorp i slutet på april i år samt Alnarpsbranden i Lomma förra året.

– Vi har en grupp som arbetar med de här bränderna, vi är ömsom väldigt aktiva och ömsom kan vi dra tillbaka lite. Så vi har gått i gång i dag igen med att försöka titta på olika samband och likheter, och det är ungefär samma människor som jobbar med det här för att vi ska ha en snabb startsträcka, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt eller gripen.

– När det gäller bränder måste man ha ett oerhört brett spektrum därför att anledningen till att man anlägger bränder är väldigt olika, säger Ewa-Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer