Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden ska ha startat i en frisörsalong på bottenplan och sedan spridit sig till lägenheterna. Att släcka var komplicerat säger Hasse Lindell, styrkeledare på räddningstjänsten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT, Jens Christian

Boende evakuerade efter brand i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen uppger sig har hört en kraftig explosion i centrala Kristianstad. Därefter har en brand i en frisörsalong i ett flerfamiljshus brutit ut. Flera lägenheter är så pass skadade att de inte går att bo i.

Branden ska ha spridit sig från hårsalongen i bottenplan till lägenheter ovanför. Cirka 25 personer fick evakuera från sina bostäder.

– När vi kom fram brann det kraftigt och hade spridit sig till lägenheterna ovanför, sa insatsledare Johan Sjöberg vid räddningstjänsten Nordost, under morgonen.

Räddningstjänsten ska ha rivit delar av fastighetens vägg för att bekämpa branden. Ingen person ska vara fysiskt skadad men ett antal lägenheter ska nu vara obeboliga ett tag framöver.

Utreds som grov mordbrand

Branden startade strax efter 02 natten till torsdagen, enligt polisen.

Enligt polisen är det i nuläget oklart om det rör sig om en explosion eller inte. Smällen som hördes kan också ha varit en naturlig konsekvens av den värme som uppstått under branden.

– Vi vet ju inte om det är en explosion. Majoriteten av gångerna som vi har en pågående brand så är det saker som går sönder och smäller, säger Katarina Rusin på polisen.

Platsen spärrades av för att undersökas och händelsen utreds som grov mordbrand.

– Arbetshypotesen är att branden är anlagd. Tvärtom verkar osannolikt, att någonting skulle ta fyr på det sättet med så snabbt brandförlopp, säger Andreas Hällefors, jourhavande förundersökningsledare.

Lokalen i centrala Kristianstad totalförstördes i branden. Runt 25 personer i byggnaden fick evakueras. Foto: SVT/Erika Dahlin Jönsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.